hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Napirenden a sávos befizetés a gyógyszeriparban

A jövő évi költségvetésben gyógyszerár-támogatásra szánt összeg nagysága nem teszi majd szükségessé az év közbeni korrigálást, idén azonban elkerülhetetlen a kassza kiegészítése, közli a PharmaOnline.

A mindenkori ágazatirányítás fontos kérdése, vajon miként tud eleget tenni az eltérő igényeknek, úgy biztosítani a gyógyszerellátást, hogy közben betartja a költségvetési korlátot, s szem előtt tartja az iparpolitikai érdekeket is. A gyógyszerpiacot elevenen érintő Széll Kálmán Terv sikeres végrehajtását követően megjelentek a korrekciós igények, amelyek meghallgatásra találtak. Így többek között 5-ről 10 százalékra szélesítették a referencia ársávot, 30-ról 50 százalékra emelték a delistázási korlátot, növelték – 1-ről 3 százalékra – a referencia készítmények kötelező piaci részesedését, s a kutatás-fejlesztési költségek is levonhatóvá váltak meghatározott befizetési kötelezettségekből  – sorolta az egészségügyért felelős államtitkár a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) és a Portfolio keddi gyógyszeripari konferenciáján.

A 2006-ban megfogalmazott gyógyszer-gazdaságossági törvény a gyógyszerkassza meghatározott túllépése esetén lehetővé teszi, hogy a túlköltés egy részét megfizetessék a gyártókkal. Úgynevezett sávos befizetés az elmúlt évtizedben nem történt, az idei évben viszont reális veszéllyé vált alkalmazása. Ezzel kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán annyit árult el, hogy az őszi egészségügyi salátatörvény tervezetében „nem nyúltak” ehhez a témához, amelyen a nemzetgazdasági tárca dolgozik. Olyan szabályozást kell kimunkálni, amelynek eredményeként azokat terhelné ez az adónem, akik összehozzák a gyógyszerkassza túlköltését.

A várható feladatokról szólva többek között szólt a gyógyszerek azonosítása miatti új csomagolási szabályozásról, amelynek során az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jelezte: az általa fenntartott intézményekben szeretne bevezetni egy egységes cikktörzset, amelyet jó lenne összehangolni a MAGYOSZ által kimunkálás alatt álló rendszerrel, mivel nem lenne szerencsés egyszerre kétféle kódrendszert működtetni. A legfontosabb cél, hogy ugyanaz a termék minden kórházban azonos cikkszámon szerepeljen – ez ugyanis ma nincs így.

Az államtitkár szerint a jövő évi költségvetésben gyógyszerár-támogatásra szánt összeg nagysága nem teszi majd szükségessé az év közbeni korrigálást, a hibahatár bőven 1 százalék alatt lesz. Idén azonban elkerülhetetlen a kassza kiegészítése.

A teljes cikk

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink