hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyszergyári hírek

  AstraZeneca: új vezérigazgató
  Új vezérigazgató áll február 1-jétől az AstraZeneca magyarországi leányvállalata élén a 35 éves James Greenhalgh személyében. A Nicola Braggiót váltó angol szakember kinevezése előtt az angliai Astra- Zeneca Alapellátási Üzletágát vezette, munkája a kardiológiai, tüdőgyógyászati, gasztroenterológiai és jó néhány onkológiai gyógyszer értékesítéséhez kapcsolódó tevékenység koordinálásából állt. Korábban az egészségipar különböző területein dolgozott európai marketingvezetőként, üzletágvezetőként, eladási igazgatóként.
    Medical Tribune

  Egis: eredményes első negyedév
  Eredményes első negyedévet zárt az Egis Gyógyszergyár Nyrt., amely ezt követően módosította az egész esztendőre vonatkozó várakozásait: a cég a 2006/2007-es üzleti évben összesen 10 százalékot meghaladó árbevétel-növekedést vár. Az adatok szerint az Egis 24,53 milliárd forintos árbevételt és 2,79 milliárdos adózott eredményt ért el a 2007/ 2008-as üzleti év első negyedévében, ami 121 százalékkal magasabb az előző évben elért szintnél. A forgalom 10 százalékkal nagyobb volt, mint az elmúlt üzleti év első három hónapjában, a nyereség több mint kétszerese az előző esztendő hasonló időszakában teljesítettnek. A vállalat belföldi forgalma 7 százalékkal csökkent, az export azonban mintegy 40 százalékkal, a rekordnak számító 94,9 millió dollárra nőtt.
   Marosffy László, a társaság vezérigazgató- helyettese egy elemzői konferencián jelezte: míg belföldön enyhe forgalomcsökkenés várható, az exportpiacokon az idén is jelentősen, 15-20 százalék körüli mértékben bővülhet az értékesítés. Az Egis konszolidált árbevétele az üzleti év első három hónapjában 4,5 százalékkal, 30,44 milliárd forintra emelkedett, az adózott nyeresége pedig közel kétszeresére, 3,04 milliárdosra nőtt. A profit megugrása elsősorban a pénzügyi eredmény változásának köszönhető, hiszen míg tavaly az első negyedben ezen a soron közel 1,2 milliárd forintos veszteséget mutatott ki a cég, ebben az üzleti esztendőben 78 milliós nyereséget realizáltak. Jól teljesített az Egis október és december között külföldön: a cég kivitele közel 40 százalékkal, 94,86 millió dollárra emelkedett. Információink szerint az Egis valamennyi fő relációjának árbevétele dinamikusan nőtt, ezen belül az oroszországi és az egyéb FÁK-országokba irányuló kivitel 13 százalékkal, a kelet-európai export 26 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi értéknél. A gyógyszerek és hatóanyagok nyugati országokba történő kivitele az előző negyedévek trendjét folytatva kétszeresére növekedett. A társaság összességében a 2007/ 2008. első negyedévi adózás előtti nyeresége 2938 millió Ft-ot ért el. Ez az utóbbi 5 negyedév legjobb teljesítménye. A több mint kétszeresre nőtt nettó profitot a tovább romló külső feltételek mellett érte el a társaság. A hazai tevékenységet a belföldi gyógyszerpiac zsugorodása, a folyamatos áresés és a jelentős befizetési kötelezettségek tették nehézzé, míg a társaság exportjának hozamát a dollár folyamatos számottevő gyengülése mérsékelte.
  Medical Tribune
  
   Sanofi-Aventis: növekvő negyedéves profit
   A világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalatának számító Sanofi- Aventis negyedik negyedéves profitja 6,2 százalékkal, 1,46 milliárd euróra emelkedett, miközben a társaság forgalma közel 6 százalékkal, 6,91 milliárd euróra csökkent. A vállalat tájékoztatása szerint a nyereség emelkedése elsősorban a Plavix vérhígító gyorsan növekvő forgalmának, illetve a leépítésekből származó megtakarításoknak köszönhető. A Sanofi az elmúlt két évben összesen 3000 embert küldött el értékesítési osztályairól, 2005 óta pedig 20 százalékkal csökkentette alkalmazotti létszámát. Jelentősen lelassult a cég magyarországi leányvállalatainak a bővülése is. Tavalyelőtt a Sanofi- Aventis/Chinoin csoport – az exporttal együtt – 185,3 milliárd forintos árbevételt ért el, ez közel másfélszerese volt az egy esztendővel korábbinak. A Sanofi-Aventis/ Chinoin 2007-es eredménye ugyan még nem ismert, de a cég a tavalyi év során több mint 30 termékének árát csökkentette átlagosan közel negyedével. A gyógyszer-gazdaságossági törvény összesen közel 10 milliárd forint bevételkiesést okozott, s ennek jelentős része köthető a gyógyszerárak lefaragásához, amely tavaly több milliárd forinttal csökkentette az árbevételt.
   Medical Tribune

  Teva: nőtt a profit
  A generikus gyógyszerek legnagyobb gyártója a világon, az izraeli Teva Pharmaceutical Industries Ltd. 570 millió dolláros – részvényenként 69 centes – adózott eredményt jelentett a tavalyi negyedik negyedévről, 23 százalékkal nagyobbat, mint egy évvel korábban. Az eredmény javulásához hozzájárult, hogy legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban bővült a cég eladása, miközben nőttek termékei árai. A forgalom 13 százalékkal bővült, 2,28 milliárd dollárról 2,576 milliárd dollárra. Lapunk információi szerint a Teva eladásból származó teljes bevétele 2007-ben 174,9 milliárd forint volt; kevesebb, mint a 2006-os 194,9 milliárdos eredmény. A 174,9 milliárdból az exportbevétel 80,1 milliárd forintot tett ki, míg kutatás-fejlesztésre 5,4 milliárd forintot költöttek. A csökkenés az új jogszabályi környezet eredménye.
   Medical Tribune

  Richter: eredményes évet zárt
  Nehéz, de eredményes évet zárt a Richter Gedeon Nyrt. – mondta el a 2007-es esztendőről Bogsch Erik, a vállalat vezérigazgatója. A csoport árbevétele hét százalékkal, 223,32 milliárd forintra emelkedett, mindeközben az adózott eredmény harmadával, 34,04 milliárd forintra esett. A vezérigazgató jelezte: az exportpiacokon kiválóan teljesített a vállalat, a magyarországi értékesítés azonban elkeserítően alakult. Bogsch Erik kiemelte: a hazai árbevétel csökkenése elmaradt a korábban prognosztizálttól, de a forgalom így is közel hetedével alacsonyabb volt 2007-ben, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően tovább mérséklődött a magyarországi értékesítés aránya a teljes forgalmon belül: míg néhány esztendővel ezelőtt még meghaladta a 30 százalékot, jelenleg már csak 18 százalék.
   Világgazdaság

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés