hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Gyógyszergyári hírek

Az Év Gyógyszere

Április 27-én a Magyar Tudományos Akadémián adták át az Év Gyógyszere Díjat, amelyet az idén a clopidogrel hatóanyagú Plavix (Sanofi-Synthelabo) nyert el. Az elismerést 1997-ben alapította a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság azzal a céllal, hogy a figyelmet a korszerű, hatékony és betegbarát gyógyszerekre irányítsa. A pályázatok elbírálásánál a szakmai innováció mellett fontos szempont a költséghatékonyság és a jelentős hazai hozzáadott érték is. A beérkező pályázatokat független szakértők véleményezik, majd a társaság vezetőségi tagjai titkos szavazással voksolnak – ismertette a folyamatot dr. Farsang Csaba, a Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke.

A Plavix-szal folyik az eddigi legnagyobb nemzetközi klinikai kutatási program, amelyben hazai centrumok is részt vesznek. A már lezárult CAPRIE, CURE és CREDO vizsgálatokba bevont betegekkel, valamint a még folyamatban levő MARTCH és CHARISMA vizsgálatok alanyaival a teljes kutatási program 100000 fő bevonását jelenti.

A magyar kutatók jelentős szerepet játszottak a Plavix kifejlesztésében, amely 1994-re nyúlik vissza. A szabadalom kidolgozásában döntő szerep jutott a Chinoin nitril-hidrogénezési hagyományainak. A folyamatos mennyiségi növekedés és optimalizálási eljárások után 1997 utolsó negyedévében már jelentős technikai korszerűsítést és technológiai váltást kellett végrehajtani a gyárban. A fejlesztésben, üzemesítésben és az eljárás optimalizálásában elért eredményért 2003-ban Harmati János és Párkányi Zsolt megkapta a Wolf Emil-díjat.

Az elvégzett egészséggazdasági elemzések szerint a Plavix mind a beteg, mind a finanszírozó részére költséghatékony terápiát jelent azáltal, hogy megelőzi a szívinfarktus és a szélütés ismétlődését (az adatok szerint 1000 betegre 58 érrendszeri megbetegedést).

Patrick Chocat, a Sanofi-Synthélabo magyarországi vezérigazgatója a díjat megköszönve így reagált: „Az Év Gyógyszere Díj odaítélése megtisztelő elismerése a Plavix kifejlesztésében szerepet vállalt magyar tudósok és szakemberek munkájának, illetve a Sanofi-Synthélabo elkötelezettségének, amelyet a kardiovaszkuláris betegségek visszaszorításáért az orvostársadalommal szoros együttműködésben fejt ki Magyarországon”.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés