hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Gyógyszergyári hírek

Bogsch Erik Gábor Dénes-díjas
A Novofer Alapítvány által az innovációban eredményesen tevékenykedők elismerésére alapított, 2006-ban immár tizennyolcadik alkalommal meghirdetett Gábor Dénes-díjat vehette át december 21-én a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, Bogsch Erik. A kuratórium indoklása szerint Bogsch a „hazai gyógyszergyártás nemzetközi tekintélyének megőrzésével, a Richter Nyrt. kiemelkedően sikeres stratégiájának kidolgozásával, kutatási-fejlesztési tevékenységének ösztönzésével, az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtésével és fenntartásával, a társaság szellemi termékeinek védelmével, a környezetbarát technológiák bevezetése terén elért eredményeivel, hosszú évek óta folytatott és kiemelkedően sikeres irányító tevékenységével és kutatásösztönző, innovatív szemléletű vezetési módszerével” érdemelte ki az elismerést.
Medical Tribune

Üzletágeladás a Novartisnál
Megválik gyógyászati tápszereket gyártó és forgalmazó üzletágától (Medical Nutrition) a Novartis – jelentették be 2006. december 14- én Bázelban. Az enterális táplálásra alkalmas készítmények, az orális tápszerek és táplálékkiegészítők, valamint gyógyászati eszközök piacán a világ második legnagyobb szereplőjeként jegyzett üzletágat a Nestlé veszi át 2,5 milliárd amerikai dollárért.
Medical Tribune

Vénykötelessé váló szerek
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) 2007. január 4-ei döntése értelmében február közepétől vénykötelessé válik a metamizol hatóanyagú Algopyrin, és Quarelin, illetve az aminofenazon hatóanyagú Demalgon és Germicid.
A sanofi-aventis a metamizol hatóanyagú készítményekkel kapcsolatos nemzetközi stratégiájának megfelelően már 2006-ban benyújtotta fenti módosítás iránti kérelmét a magyar egészségügyi hatóságnak és sajtónyilatkozatban üdvözölte a határozatot.
A metamizollal kapcsolatos gyógyszermellékhatások évtizedek óta ismertek és nagyon ritkán jelentkeznek. Semmilyen új gyógyszerbiztonsági probléma nem merült fel az elmúlt időszakban sem az OGYI-tól kapott tájékoztatás, sem a jelentett mellékhatások alapján. A vállalat állítása szerint a metamizol tartalmú készítmények előny-kockázati jellemzői sem változtak.
A sanofi-aventis ibuprofen hatóanyagú Algoflex gyógyszercsaládjának tagjai nem vénykötelesek, de a vállalat úgy döntött, hogy továbbra is kizárólag gyógyszertárakban forgalmazza azokat.
Medical Tribune

Galenus-díj a Rotarixvakcináért
A GlaxoSmithKline rotavírus okozta csecsemő- és kisgyermekkori gasztroenteritisz ellen védelmet nyújtó vakcinája, a Rotarix Galenus-díjat (Prix Galien) nyert 2006-ban az Egyesült Királyságban. Az új gyógyszerek fejlesztésének területén ez egyike a legrangosabb elismeréseknek. A per os vakcina két adagból áll. Az első dózis már 6 hetes kortól adható. Az október vége óta már hazánkban is hozzáférhető vakcinával a klinikai vizsgálatok során 60 000 gyermeket oltottak be; hatékonysága és biztonságossági mutatói kiválónak bizonyultak.
Medical Tribune

A GenoID nemzetközi termékinnovációs díja
Az egyik legjelentősebb tapasztalatokkal rendelkező hazai molekuláris biológiai laboratórium, a GenoID új humán papillomavírus (HPV) tesztjét Termékinnováció Díjjal jutalmazta a Frost and Sullivan nemzetközi piacelemző és tanácsadó cég 2006 decemberében. A közép-európai és a fejlődő országok közül a magyar cég az első, amely megkapta az innovatív iparágak Oscar-díjának minősülő elismerést. A tesztet dr. Jeney Csaba és dr. Takács Tibor vezetésével teljes mértékben hazánkban fejlesztették, elsőbbségi szabadalmi beadvánnyal védett. Valós idejű polimeráz láncreakcióval, három óra alatt mutatja ki a HPV bármely, méhnyakrákot és egyéb cervikális elváltozásokat okozó típusának jelenlétét a citológiai mintában. Az eljárás a hagyományos citológiai szűrés kiegészítőjeként közel 100 százalékos biztonsággal képes a méhnyakrákot még a kezdeti, gyógyítható stádiumában jelezni. A vizsgálat bőr- és nemibeteg- gondozóban, valamint nőgyógyászati és urológiai szakrendelésen kérhető, nők és férfiak részére egyaránt. Az egészségbiztosító csak két egymást követő „P3” eredményű citológiai lelet után biztosítja ingyenesen a HPV-vizsgálatot, egyébként 4000 Ft-ba kerül.
Medical Tribune

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés