hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Gyógyszergyárat találtak az ember szemében

Csíraölő hatásuk van egyes szemben található fehérjéknek fedezték fel a Kaliforniai Egyetem kutatói – tudósított az MTI.

A berkeley-i intézmény munkatársai szerint a szemben jelenlévő keratin nevű fehérje kisebb szegmensei kulcsszerepet játszanak a kórokozók távoltartásában. Vizsgálataikban a keratindarabkák szintetikus változatát is tesztelték számos kórokozóval szemben. Kiderült, hogy ezek a mesterségesen létrehozott molekulák hatékonyak olyan baktériumokkal szemben, mint a torokfertőzést okozó Streptococcus pyogenes, a hasmenést kiváltó Escherichia coli, a tüdőt megfertőző Pseudomonas aeruginosa vagy a Staphylococcus aureus baktérium.

A szakemberek úgy vélik, hogy a Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban közzétett eredményeik hatékony új fegyvert adhatnak a kórokozók elleni küzdelemhez. Ezeket a keratindarabkákat viszonylag könnyű előállítani, ezért olcsón gyártható gyógyszer válhat belőlük - idézte a kutatókat a Science Daily című ismeretterjesztő portál.

A kutatást a Bill és Melinda Gates Alapítvány, valamint az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH) támogatta.

(forrás: MTI, Science Daily)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink