hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyermekkardiológia a csúcson

Műtét helyett katéterezés – a csendes forradalom

Még olyan katasztrófa sújtotta övezetben is, amilyen a hazai egészségügy, vannak üdítően békés szigetek. A magyar gyermekkardiológia Európa élvonalába tartozik. Sikereiről, a szakmát fenyegető veszélyekről – köztük az anyagiakról is – beszélt lapunknak dr. Szatmári András, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának vezetője.

Az Európai Gyermekkardiológusok Társasága, az AEPC elnökének választották ebben az esztendőben. Személyes siker ez vagy régiónknak szóló érdeklődés?

– Is-is. De elsősorban a magyar gyermekkardiológia, azon belül is a hazai szívsebészet és a katéteres beavatkozások fejlődésének elismerése. Az Európai Unió szakmákra lebontott országjelentése igen szigorú, komplex minőségbiztosítási rendszeren alapszik. Ennek szűkebb szakmai értékelésében minden mutatónk alapján az első tíz hely valamelyikét foglaljuk el.

Mondana konkrétumot is?

– Újszülött- és gyermekkorban a gyermek-szívsebészetben, a súlyos, komplex veleszületett szívelváltozásokat is figyelembe véve, világszerte a 10 százalék alatti műtéti halálozás fogadható el. Nálunk ez évek óta 4,3-4,5 százalék között mozog. Annak is köszönhetően, hogy míg a nyugat-európai szívsebészeti centrumok többségében évente átlagosan 250 műtétet végeznek, a miénkben, az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában 600-at. Katéteres intervencióban ugyancsak hasonlóak az arányok: 80-100 beavatkozás a 250-nel szemben. Azaz, elsősorban a nagyobb tapasztalat segítette színvonalunk emelkedését. Nem kis mértékben a mi példánk nyomán ismerik fel világszerte, hogy járható út – legalábbis ezen a területen – az erőforrások és a szakmai tudás koncentrációja.

Az AEPC elnöki posztja „lobbipozíció”?

– Vállalhatóan igen. Abban például, hogy a gyermekkardiológiát önálló szakmának ismerjék el.

Miért? Manapság még nem az?

– Bizony nem, legalábbis az Európai Unióban a „nagy” kardiológia, illetve az általános gyermekgyógyászat része. Lobbizni kell a szakterületünkért. Valamint 500 ezer eurót jól felhasználni továbbképzésekre, kongresszusokra, nyitni a társszakmák, a szívsebészet, az aneszteziológia irányába.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nemes János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés