2024. április. 19., péntek - Emma.

Gyermekeknél is okozhat súlyos szövődményeket a COVID-19

Nagyon ritka esetben a gyerekkori COVID–19 betegségnek egy súlyos szövődménye is kialakulhat, a MIS-C betegség, írja a hvg.hu.

MIS-C betegség a koronavírus-fertőzés után 3-4 héttel jelentkezik, függetlenül attól, hogy a gyermeknek voltak-e tünetei, vagy nem. A kezelt gyerekek többségét csak több hónap után tudják gyógyultnak nyilvánítani.

Tavaly május óta azonban a világon egyre több országból számoltak be egy ismeretlen, ám annál alattomosabb betegségről, ami kifejezetten a koronavírus-fertőzésen átesett fiatalokat érinti. A gyermekkori koronavírus fertőzéshez kapcsolódó többszervi gyulladásból (rövidítve MIS-C) az Egyesült Államok járványügyi hivatala idén januárig 1659 esetet regisztrált, 26-an pedig elhunytak a betegek közül, akik átlagéletkora 8 év volt.

Mára Magyarországon is több tucat gyerek került kórházba a betegséggel, és ezzel egy időben egyre több aggódó szülő Facebook-posztjában is felbukkannak a legkülönbözőbb történetek. A hvg.hu-nak megküldött hivatalos adatok szerint a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben – mely az egész ország területéről fogadja az eseteket – már több mint 40 ilyen beteget kezeltek, 60 százalékuk intenzív ellátást is igényelt. A teljes szám ennél is magasabb, mert néhány gyermeket az egyetemi klinikák láttak el.

„Ez egy teljesen új, szinte ismeretlen betegség volt számunkra is” – mesélt a kezdeti tapasztalatokról a hvg.hu-nak Szabó László professzor, a gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa, aki azokat a gyermekeket kezelte, akik kikerültek az intenzívről, vagy állapotuk nem volt olyan súlyos, hogy szükséges legyen az intenzív osztályos ellátásra.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés