2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyermekeink matuzsálemek lesznek

Az élet hossza olyan gyorsan nő, hogy ha Nagy-Britanniában két testvér most egy év különbséggel születik, akkor várható élettartamuk között 6 hét különbség lesz. Az ebben az évben született gyermekek átlagosan 90 évig és 9 hónapig fognak élni.

Ebből az következik, hogy a ma Nagy-Britanniában élő emberek közül több mint 11 millió – a népesség 17,6 százaléka – megéri a 100. évét. Ez 200 ezerrel több ember, mint amennyi a múlt évi becslések alapján volt. A férfiaknak, akik hagyományosan rövidebb ideig élnek, mint a nők, most gyorsabban nőtt a várható élettartamuk, átlagosan egy év alatt 46 nappal. Az utóbbi két évtizedben annyival nőtt a várható élettartam, mint a megelőző 70 évben.

A Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium által nyilvánosságra hozott adatok azt mutatják, hogy a 16 éven aluliaknak 25 százaléka él majd legalább 100 éves koráig. Harminc évvel ezelőtt még az volt várható, hogy az újszülött fiúk negyedrésze 65 éves kora előtt meghal. Az élet meghosszabbodása a társadalom számos területén változásokkal jár majd, az egészségügytől kezdve a közlekedésig, s az egyre szaporodó idősek szükségleteit az adófizetőknek kell majd fedezniük.

A jelenleg dolgozó emberek milliói meg fogják érni, hogy az állami nyugdíjkorhatárt 2020-tól 66 évre emelik, 2046-tól pedig 68 évre. A kormányzatnak az a szándéka, hogy a nyugdíjkorhatárt az élet hosszához igazítsa, és ennek folytán a század közepére akár 70 évre is emelkedhet.

Az idősek csoportjai tiltakoznak: szerintük a kormányzat csak az élet hosszával kapcsolatos adatokat veszi figyelembe, de azokat nem, amelyek azt mutatják, hogy sok idős egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy később menjenek nyugdíjba.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink