hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Gyermek-idegsebészet: évente 800 beavatkozás

Magyarországon nem létezik gyermek-idegsebészeti szakvizsga, így kevés a szakterülethez igazán hozzáértő szakember – mondta el a MedicalOnline-nak prof. dr. Bognár László, a DEOEC Idegsebészeti Klinikájának igazgatója.

Bár az utóbbi évek változásai azt sejtetik, hogy a gyermek-idegsebészet bizonyos területein áttörés várható, szülőnek és orvosnak egyaránt komoly kihívás, ha gyermeknek van szüksége műtétre. Igaz ez annak ellenére, hogy egyes esetekben nem invazívan mérhető a koponyaűri nyomás, a vízfejűség kezelésében a jó minőségű endoszkópoknak köszönhetően pedig már a betegek harmadánál egyszeri beavatkozással ki lehet váltani a söntöt és az ahhoz társuló elzáródások és fertőzések miatti reoperációkat. A gyakori agy vagy a gerincvelő daganatok mellett – ha nem is nagy számban, de – előfordulnak operációt igénylő érfejlődési rendellenességek. Ma is születnek még nyitott gerinccel, de igényelhet beavatkozást a kipányvázott gerincvelő, vagy a koponya csontosodásának zavara is gyermekkorban.

A korábban működő Idegsebészeti Szakmai Kollégium koncepciója a kilencvenes évek végén még az volt, hogy lehetőleg minden megyei kórházban működjön legalább neurotraumatológiai részleg. Mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a viszonylag ritka kórképekben nehéz olyan műtéti számot produkálni egy-egy helyen, ami a betegek biztonsága szempontjából kívánatos. Ezért inkább centrumokba igyekeznek szervezni az ellátást a gyermek-idegsebészet területén is, annak érdekében, hogy kevés szakember is nagy szakmai tudással, megfelelő körülmények között tehessen eleget a kor követelményeinek.

Mivel Magyarországon nincs gyermek-idegsebészeti szakvizsga, így gyakorlatilag minden idegsebészeti szakvizsgával rendelkező orvos jogosult a gyermekek idegsebészeti műtéteinek elvégzésére. Ez az életmentő beavatkozások tekintetében helyes, azonban a speciális felkészülést igénylő beavatkozásokat nem tudja mindenki elsajátítani.

A gyermekidegsebészeti műtétetek nagy része két centrumra koncentrálódik. Évente mintegy 250 műtétet Debrecenben, a klinikán, 300-at a fővárosi Amerikai úton, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI) végzünk el – mondta el a MedicalOnline érdeklődésére prof. dr. Bognár László idegsebész szakorvos, gyermek-idegsebész, a DE OEC Idegsebészeti Klinikájának tanszékvezető igazgatója, aki az OKITI részmunkaidős közalkalmazotti  konzultánsa is. Hétfőn és pénteken ezért Budapesten, a többi napon Debrecenben operál; ezt a munkaszervezést az internetes képküldés fejlődése – a telemedicina –, valamint a hosszú évek együttműködése tette lehetővé.

E két intézmény mellett ma elsősorban az egyetemi centrumokban, Pécsett és Szegeden, illetve Győrött és Miskolcon végeznek gyermek-idegsebészeti beavatkozásokat.

A pályafutása során 5000 idegsebészeti műtéti számmal Európában is elismert, speciális know-how-al rendelkező Bognár László professzor mellett többen is vannak Magyarországon, akik minden szempontból hozzáértőnek számítanak a szakterületen. Más-más struktúrában, de mind Debrecenben, mind Budapesten működik dedikált gyermekidegsebészeti osztály, ahol a vezető sebészek – dr. Novák László, dr. Markia Balázs – irányítása mellett rezidensek és szakorvosjelöltek képzése is folyik. A hátteret a nagy tapasztalattal és páratlan lelkesedéssel rendelkező gyermekgyógyászok biztosítják. A munkát Debrecenben Nagy Andrea, az OKITI-ban pedig Gyorsok Zsuzsa és Eisztrich Ádám koordinálja. A műtétekhez szükséges biztonságos, speciális anesztéziát Molnár Csilla és Lázár Eszter felügyeli. A folyamatos eszközutánpótlást a hivatalos kereteken túl alapítványi befizetésekből és kiterjedt lobbitevékenységen keresztül tudják megoldani. A professzor véleménye szerint az ésszerű centralizációval korrigálható lenne a szakma alulfinanszírozottsága, és javulhatna ennek az évente mintegy 800 betegnek az életminősége is.

Elismerve speciális tudását, Bognár László hat éven át volt az Idegsebészeti Szakmai Kollégium elnöke, hogy „az egész szakmáért lobbizzon”. Ma a szakmai kollégium tagozatának tagjaként segíti tevékenységével többek között a gyermekidegsebészeti ellátás érdekeit. Hajnali hatkor indul otthonról és az este hét óra még valamelyik klinikán éri. Mindezt indokolja életútja, eddigi eredményei.

Mint az az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet honlapján szakmai pályafutásáról olvasható: Bognár László 1986-ban ideggyógyászatból, 1989-ben idegsebészetből szakvizsgázott. 1985 szeptemberétől 1986 júniusáig a Hospital Foch ösztöndíjas idegsebész-rezidense volt Párizsban. 1990-től 1994-ig Lyonban a Pierre Wertheimer Hospital tanársegédeként dolgozott, 1999-ben pedig Bristolban töltött három hónapot a Frenchey Hospital munkatársaként, felnőtt- és gyermek-idegsebészettel foglalkozva. 2005-től a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Idegsebészeti Klinikájának igazgatója. Kiemelt szakterülete az agydaganatok kutatása és kezelése. Nagy tapasztalattal rendelkezik az agyvíz-keringési zavarok műtéti megoldásai, az epilepsziasebészet, illetve a koponyadeformitások műtéti kezelése terén. Érdeklődési területe kiterjed a minimálisan invazív sebészetre (endoszkópia, elektrofiziológiai monitorozás) és a koponya megnyitása nélkül végzett gamma-sugársebészetre is.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés