hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Sanyarú körülmények az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben

Gyengén sikerült a finanszírozás-váltás

Nehezen megy a visszatérés a normál üzemmenetre a kórházakban, miután februártól az intézményeket ismét a teljesítményük alapján, és nem pedig egy havi átlagösszeggel finanszírozzák, írja a Népszava.

Erre utal az Országos Mozgásszervi Intézet (OMI) főigazgatójának a lapunk birtokába jutott levele, amelyet tagkórháza, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet munkatársainak küldött. Ebben arról tájékoztatja kollégáit, hogy a finanszírozás-váltás „rendkívül gyengén” sikerült, „az ellátott betegek száma nem érte el a szükséges szintet.” Mint azt Poór Gyula főigazgató írta, a korábbi átlagfinanszírozás összegénél 150 millió forinttal kisebb a bevétel, az áprilisi bérek és járulékok kifizetéséhez sem elegendő. „Az áprilisi fizetések teljesítése nagyon komoly nehézségekbe ütközik, nem beszélve a legszükségesebb dologi kiadásokról (betegélelmezés, gyógyszerigénylés) költségeinek biztosításáról. Az világosan látszik, hogy a februári teljesítmények az intézet működőképességét nem tudják biztosítani, az csak az ellátott betegek számának és így a finanszírozási bevételek jelentős növelése révén valósítható meg.”

A főigazgató a levelében megnevezi két kollégáját, akik havonta és osztályonként megadják a kötelezően teljesítendő kvótákat a betegellátó osztályok számára. Megjegyzi azt is, pontosan tudja, hogy nincs elég szakdolgozó a „teljes ágykihasználás realizálásához”, de a feladatot annyi ápolóval kell megoldani, amennyi van.

A lap munkatársa beszélt az intézmény több dolgozójával, akik megerősítették, hogy rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak. Február 6-án jelentették be, hogy visszamenőleg, a hó elejétől állítják vissza a teljesítmény-finanszírozást. – Addig az volt a mondás, hogy az átlagfinanszírozás miatt lehetőleg minél kevesebb beteget vegyenek fel az osztályok, mert akkor kevesebb lesz a költség. Most meg hirtelen azonnal meg kellene tölteni az osztályokat, az ágyakat beteggel, de lehetőleg úgy, hogy közben ne költsünk semmire, se gyógyszerre, se laborra, se kötszerre – mondta egyikük, aki azt is hozzátette: ápolót, műtősnőt nem tudnak felvenni.

Miután több forrás is jelezte, hogy a probléma nem egyedi, a lap érdeklődött a Magyar Kórházszövetségnél is. Azt a választ kapták, hogy egyelőre tájékozódnak.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink