hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Gyengén költött tavaly az egészségügy

Elsősorban a közlekedési, az egészségügyi és az oktatási projektekből hiányzik az a közel 500 milliárd uniós támogatás, ami nem érkezett meg tavaly – írja a Privátbankár.

A támogatás elmaradása a napokban nyilvánosságra került zárszámadási törvény szerint a „kiemelt projektek csúszásával, a kivitelezések, a közbeszerzési eljárások elhúzódásával, továbbá a kedvezményezetti oldalról elmaradó számlabenyújtással” magyarázható. Bár a dokumentum nem részletezi, hogy az elmaradás mely projektekhez köthető, annyi azonban kiderül belőle, hogy a tervezettnél sokkal kevesebb pénz érkezett a közlekedéssel, vasútépítéssel kapcsolatos beruházásokra (KÖZOP), az egészségügy és az oktatás infrastruktúrájának fejlesztésére (TIOP), valamint a környezetvédelem erősítésére és az energiahatékonyság javítására (KEOP).

Bár a tervezett szinttől jócskán elmaradt 2012-ben az uniós támogatások nagysága, az összeg még így is nagyobb, mint a korábbi években bármikor. Ha ehhez hozzávesszük azt a 347 milliárd forintnyi uniós támogatást, amely a fentiekkel ellentétben a magyar költségvetést „megkerülve” érkezik hazánkba, akkor megkapjuk, hogy tavaly összesen 1435 milliárd forint érkezett Brüsszelből.

Az összeg nem csupán annak fényében jelentős, hogy több mint a magyar egészségügy éves finanszírozása, vagy nagyságrendileg megfelel az összes szja-bevételnek, de ahhoz képest is, hogy hazánk 2012-ben 235 milliárd forinttal járult hozzá az Európai Unió költségvetéséhez. Így aztán hiába nem sikerült a terveknek megfelelő mennyiségű brüsszeli támogatást felhasználnunk, az unióval szembeni nettó egyenlegünk még így is 1201 milliárd forint. Ez annyi, amennyit idén csak a kamatkiadásokra költünk – olvasható a privatbankar.hu-n.

(forrás: Privátbankár)
hirdetés

Könyveink