hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Gyenge érvnek bizonyul az egészség

„Amit tudni akarsz a technika ártalmairól, azt valószínűleg sosem fogod megtudni” – írja az innovációk egészségügyi következményeit firtató cikkében a Népszabadág.

Azt mára nagy nehezen bebizonyította a tudomány, hogy a magasfeszültségű távvezetékek közvetlen közelében élni nagyon veszélyes, mégis csupán az USA néhány államában érdemes emiatt (mondjuk az ingatlan értékcsökkenése miatt) perelni a vezetékek tulajdonosait: a fizikai vagy orvosi érvek még akkor sem sokat nyomnak a latban a gazdasági érdekekkel szemben, ha egyáltalán eljutnak a bíróságig – hoz egy példát a lap.

A jelenség nem korlátozódik a műszaki ágazatokra. A világ egykori legelterjedtebb rovarirtó vegyszerét, a DDT-t még azután is évekig forgalmazták, hogy kiderült: a táplálékláncba bejutva az élő szervezetekben – az emberében is – felhalmozódik, és jóvátehetetlen károkat okoz az ökoszisztémában. Sőt a szer Afrika sok országában ma is hozzáférhető. Ugyanez történt a poliklórozott bifenileket (PCB), vagyis a szervezetből nehezen kiürülő és emberi léptékkel mérve soha le nem bomló, rákkeltő és magzatkárosító vegyületeket tartalmazó transzformátorolajokkal.

A mikrohullámokkal kommunikáló rádiótelefon-bázisállomásokról nagyjából ugyanannyit tudunk, mint a mikrókról. A mobiltelefonokról pedig – bár a 90-es évek közepe óta használatban vannak, és az egészségügyi hatásukat firtató, egymásnak ellentmondó kutatásokkal Dunát lehetne rekeszteni – még annyit sem.

A szerző szerint nem is törvényszerű, hogy egyszer majd eljutunk a tisztánlátáshoz, hiszen a katódsugaras tévétől az aszpartám nevű mesterséges édesítőszerig számtalan innovációt használ(t)unk anélkül, hogy a velük kapcsolatos gyanúknak a végére jártunk volnaolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink