hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Gyógyítás

Gyakran megelőzhető a poszttraumás stresszbetegség

A poszttraumás stresszbetegség (PTSD) megelőzhető, amennyiben a sebesüléstől számított egy órán belül morfiuminjekcióval csillapítják a fájdalmat – derült ki egy vizsgálatból, amelyet amerikai veteránok körében végeztek.
A kutatás eredményét a New England Journal of Medicine legújabb számában publikálták.
 
Irakban és Afganisztánban szolgált 53 ezer amerikai veterán szorul kezelésre poszttraumás stresszbetegség miatt. Az érintett személyek újból és újból átélik a történteket, esetükben gyakoriak az alvászavarok, szorongás, depresszió, ingerlékenység és dühkitörések, az érzelmi kiüresedés. A PTSD-ben szenvedőknek gondot okoz a kapcsolatteremtés, a munkavégzés. Ám nem csupán a katonák szenvednek PTSD-ben, egy 1995-ös felmérés szerint az Egyesült Államok lakosságának 7,8 százaléka élete során már megtapasztalta a poszttraumás stresszbetegség tüneteit.
 
Az amerikai haditengerészeti orvosi kutatóközpont szakemberei olyan 696 veterán adatait elemezték, akik 2004 és 2006 között sebesültek meg Irakban. 493 katona (70 százalék) kapott morfiumot a sebesüléstől számított egy órán belül. Két évvel később közülük 147 veterán szenvedett PTSD-ben. Kétszázhárom sebesültnek nem adtak morfiumot, közülük 96-nál alakult ki poszttraumás stresszbetegség. Ebből következik, hogy a morfiummal történő korai fájdalomcsillapítás 53 százalékkal csökkenti a PTSD kialakulásának kockázatát.

„Nem vagyunk biztosak abban, hogy ezek az eredmények a fájdalomcsillapításnak köszönhetőek-e, vagy a morfiumnak a sebesülés után az emlékezetre kifejtett hatásának. Lehet, hogy mindkét tényező szerepet játszott” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Troy Lisa Holbrook, hozzátéve, hogy a kérdés tisztázásához további vizsgálatok szükségesek.
 
MTI
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés