hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tudomány

Gyakoribb a szívbetegség azokban, akiknek felnőttkoruk előtt rákjuk volt

Azokban a személyekben, akiknek gyermek- vagy serdülőkorukban rákjuk volt, és túlélték, később nagyobb a veszélye a szívbetegség kialakulásának.
A British Medical Journal online portálján publikált, és az EurekAlert által ismertetett eredmények szerint számos felnőttkori kardiovaszkuláris betegség gyakoribb azokban, akik nagyon fiatalon rákellenes kezelést kaptak. Az ilyen személyekben gyakrabban alakul ki szívelégtelenség, infarktus, szívizomgyulladás és szívbillentyűhiba. Ezek a késői – a kezelést akár 30 évvel követő – szövődmények a korábban feltételezettnél sokkal kisebb antraciklin- és sugárzás-adagok esetén is tapasztalhatók (az antraciklin egy gyakran alkalmazott kemoterápiás szer).

Daniel Mulrooney professzor és munkatársai, a Minnesotai Egyetem dolgozói, a retrospektív vizsgálatot 14 358 egykori rákos betegen és 3899 testvérükön végezték. A betegcsoportban a rákot 1970 és 1986 között diagnosztizálták, 21 éves koruk előtt. Az előforduló rosszindulatú tumorok a következők voltak: leukémia, agydaganat, Hodgkin-limfóma, non-Hodgkin-limfóma. veserák, neuroblasztóma, lágyszövet-szarkóma vagy csontrák.

A volt rákos betegek egy kérdőív kitöltésével számoltak be egészségi állapotukról és  arról, hogy milyen betegségeken és sebészeti beavatkozásokon estek át. Dr. Mulrooney szerint, tekintve e betegcsoport nagyobb kockázatát, és azt, hogy a szívbetegségek esetükben gyakran korábban lépnek fel, mint másokban, a volt rákos betegek szoros követést igényelnek. A jelenlegi nagy-britanniai irányelvek szerint ötévenként kellene rutin kardiális szűrővizsgálatot végezni, azonban az érintettek jelentős részében ez nem valósul meg.

Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink