hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gonosz alkotókat azonosítottak az illatszerekben

Nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság az illatanyag-allergénekről, miután egy általa felkért tudományos testület veszélyesnek ítélt számos, a kozmetikai alapanyagot.

Az Európai Bizottság illetékesei a konzultáció során azt a tervüket kívánják előterjeszteni, hogy tiltsák be a veszélyesnek ítélt három anyag - a HICC, az atranol és a klóratranol - kozmetikumokban történő felhasználását, és további allergénekre is terjesszék ki az egyedi címkézés kötelezettségét. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az említett allergéneket a kozmetikumok csomagolásán található összetevők listáján - a "parfüm" vagy "aroma" szavakkal együtt - fel kell tüntetni.     

A brüsszeli javaslattevő testület szakemberei szerint az illatanyagok széles körű elterjedtsége miatt valószínűleg igen nehéz lenne mindegyiknek a használatát kiküszöbölni. A különösen aggályos vegyületek esetében a biztonságos koncentráció határértékeinek megállapítása további tudományos munkát igényel.

Az Európai Bizottság közleménye leszögezte: parfümök betiltására nem tesznek javaslatot. Tilalom bevezetését csak a három említett, erőteljes hatású illatanyag-allergénre javasolják. Amennyiben ezek az allergének megtalálhatók egy adott parfümben, annak összetételét át kell alakítani, és a betiltott allergént egy másik anyaggal kell helyettesíteni.

A tapaszos vizsgálat során kapott eredmények alapján ezen túlmenően 12 egyszerű vegyi anyagot és 8 természetes kivonatot azonosítottak "különösen aggályos anyagként". Ezen anyagok vonatkozásában a tudományos bizottság azt javasolta, hogy rendeljenek el felső határértéket a kozmetikumokban elfogadható koncentráció mértékére.

A most meghirdetett nyilvános konzultáció csak a bőrallergiát kiváltó anyagokkal, az úgynevezett kontaktallergénekkel foglalkozik. Becslések szerint az illatanyagok az európai lakosok 1–3 százalékánál váltanak ki bőrallergiát.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink