hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Gondot okoz az orvosoknak a mobilitás

Hamarabb vándorolnak külföldre az orvosok és az ápolók, mint hogy néhány kilométerrel távolabbi helységben telepedjenek le az országon belül - írja a Magyar Hírlap.

A mobilitás tehát valószínűleg gondot okoz majd a térségekre épülő új ellátási rendszerben, amely átrendez bizonyos szakmai hangsúlyokat a kórházak között. Ezt Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke válaszolta a lap kérdésére tegnap, miután az egyesület megfogalmazta véleményét a Semmelweis-tervről. Csiba Gábor közölte, a tervvel az egyesület alapvetően egyetért, de harmincegy kórházzal történt konzultációjuk alapján szükségesnek látják például a térségek közötti finanszírozási különbségek kiegyenlítését. Míg például Nógrád megyében tízezer beteg ellátására ezerháromszáz egységnyi pénz jut, addig a fővárosban ennek több mint a két és félszerese – érzékeltette Csiba.

Az életpályamodell az egyesület szerint nem csupán pénz kérdése, ezért gondoskodni kell az egészségügyben dolgozók szakmai előmeneteléről, képzéséről is. A megoldásból az államon kívül az intézményfenntartóknak, a szakszervezeteknek és a kamaráknak is ki kell venniük a maguk részét. Szóba került a terv által szorgalmazott intézményi integráció is, amely Borsod megyében már megvalósult. Kérdésre, mennyi tartalékot tárt föl így az egyesített kórházak főigazgatója, Csiba Gábor azt válaszolta, a huszonötmilliárd forintos működési költségnek a hat-nyolc százaléka takarítható meg. A bérfelzárkóztatáshoz szerintük nyolcvanmilliárd forintra lenne szükség.

A teljes cikk a Magyar Hírlap oldalán olvasható.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés