hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Tudomány

Gondok a billentyűzettel? – A demencia első jele lehet!

A Marylandi Egyetem munkatársainak kutatása szerint a számítógép billentyűzete beszédes lehet: a gépelés ritmusa és más tényezők felfedhetik az időskori agyi betegségek első jeleit.

A kutatók azt állítják: egy, a gépelés jellegét figyelő szoftverrel olyan betegségek fedezhetőek fel korai stádiumban, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia. A Marylandi Egyetem tudós csapata szerint a módszer segíthet a pontosabb diagnózisban és a betegségek megfékezésében – írja a New Scientist.

Közismert, hogy egy adott ember gépelési képességei nagyjából állandóak, de stressz hatására a teljesítmény gyengül. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan és milyen mértékben mutatkozik meg a feszültség a billentyűzet használatában.

Huszonnégy, több mint tíz éves gépelési tapasztalattal rendelkező önkéntest kértek fel arra, hajtsanak végre különböző írási feladatokat, melyek során figyelték az átlagos sebességet, a hibákat és a szövegek nyelvi tulajdonságait. Ezután fizikai és mentális stressznek tették ki őket, majd megismételtették a feladatokat.

Az eredmények szerint a fizikai stressz inkább a nyelvi, a mentális pedig a gépeléstechnikai képességekre hatott negatívan. A kutatás vezetője szerint, ha az erre a célra kifejlesztett szoftver valakinél hosszú ideig mutat ki ehhez hasonló elváltozásokat, érdemes orvoshoz fordulnia.

Világgazdaság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink