hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gömbölyded

A Csillagok Háborúja volt az ötletadó

Érdekes kis robottal kezdtek kísérletezni a Nemzetközi Űrállomás asztronautái. Alakja gömbhöz hasonló, valójában egy sok lappal határolt test. Az első, vörös színű példányt április végén vitte fel egy teherűrhajó; a kék példány a Discovery űrrepülőgéppel utazik, és felküldenek egy sárgára festett gömbrobotot is. Eltérő színük pusztán arra szolgál, hogy az űrhajósok könnyen megkülönböztethessék őket. A három robot a kötelékrepülést gyakorolja majd az űrállomáson, rajtuk próbálják ki az új szoftvereket, és két példány a laboratóriumban marad. Később, a tervek szerint más célokat is szolgálnak majd hasonló kis gömbrobotok, ők lesznek az űrhajósok fáradhatatlan személyi titkárai, asszisztensei.
Az ötletet részben tudományosfantasztikus filmekből merítették a tervezők. 1999-ben a Massachusettsi Műegyetemen (MIT) David Miller professzor a Csillagok háborúja című filmet vetítette le diákjainak. Az egyik jelenetben Luke Skywalker gömb alakú lebegő csata-droidokkal vív fénykardjával. A professzor hasonló szerkezet megépítését kérte az egyetemistáktól, akik a Pentagon és a NASA támogatásával el is készítettek öt robotot. Ezek egyike már fent van az űrállomáson.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés