hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Gombák gyorsíthatják a rák terjedését

A baktériumok után most a gombákról derülhet ki, hogy kapcsolatuk van a rák terjedésével, közli az InfoStart.

Különböző ráktípusok daganatai eltérő mikroszkopikus vagy egysejtű gombafajokat tartalmaznak, ezeknek a fajoknak a vizsgálata pedig egy napon hasznos lehet a rák diagnosztizálásában vagy a lefolyásának előrejelzésében – derül ki két tanulmányból, melyeket a Nature ismertetett.

"Lenyűgöző a gombákat a rákos megbetegedések környezetében vizsgálni" – mondta Ami Bhatt, a kaliforniai Stanford Egyetem mikrobiom-specialistája. Arra ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a tanulmányok csak arra utalnak, hogy van összefüggés a gombafajok és bizonyos rákos megbetegedések között – azt nem mutatják ki, hogy a gombák közvetlenül felelősek-e a rák terjedéséért.

A gombák a baktériumokhoz hasonlóan az emberi mikrobiom részét képzik, melyben az egyensúly kényes. Annak megértése érdekében, hogy ez az összetétel hogyan változhat meg a rákos betegeknél, Lian Narunsky Haziza, az izraeli Rehovotban található Weizmann Tudományos Intézet rákbiológusa és kollégái több mint 17 ezer szövet- és vérminta gombapopulációit katalogizálták, amelyek 35 ráktípust képviselnek.

A gombák – köztük számos élesztőgombafaj – jelen voltak a vizsgálatba bevont valamennyi ráktípusban, de egyes fajok rákbetegségtől függően eltérő kimenetelhez kapcsolódtak. Például a Malassezia globosa, egy olyan gomba, amelyet korábban a hasnyálmirigyrákkal hoztak összefüggésbe, a kutatók szerint a mellrák esetében jelentősen csökkent túlélési arányhoz kapcsolódott. A daganatokban lévő baktériumok jellemzésével Narunsky Haziza és munkatársai azt találták, hogy a legtöbb gombafaj bizonyos baktériumfajokkal hajlamos volt együtt élni, ami azt jelenti, hogy a daganat a gombák és a baktériumok növekedésének egyaránt kedvezhet – ellentétben a tipikus környezetekkel, ahol a gombák és a baktériumok versengenek a közös erőforrásokért, közli a lap.

A teljes információ

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink