hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Glutén és cukorbetegség

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – találták kínai kutatók a Magyar Idők szerint.

A Sanghaji Biológiai Tudományok Intézetének munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a vizsgálatban résztvevők közül a legkevesebb, napi négy gramm alatti mennyiségű glutént fogyasztóknál 13 százalékkal nagyobb kockázata volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának azokhoz képest, akik a legtöbb glutént, napi 12 grammot fogyasztották – írja a Magyar Idők az MTI nyomán.

Az utóbbi években a gluténmentes táplálkozás a fitnesz hívei körében is nagyon népszerű lett, mivel segíthet megőrizni a testsúlyt. Ugyanakkor korábbi tanulmányok megállapították, hogy a viszonylag magas – akár napi 60-100 grammnyi – gluténbevitel nem okoz mellékhatást egészséges embereknél, és a 60-80 grammos gluténfogyasztás éppenséggel csökkentheti a vér zsírtartalmát és a vérnyomást.

A Diabetologia című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Cung Keng szerint a gabonarostokban és teljes kiőrlésű gabonákban található alapvető tápanyagok használnak az egészségnek.

(forrás: Magyar Idők/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink