hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

GlucoCheck: nem invazív vércukormérés fényelnyeléses módszerrel

Az amerikai Georgia államban működő Kennesaw Állami Egyetem kutatói a JMIR Formative Research folyóiratban számoltak be új, kísérleti fázisban lévő eljárásukról, amellyel tűszúrás nélkül is legalább 90%-os pontossággal állapítható meg a vércukorszint.

A GlucoCheck névre keresztelt eljárás során élő szöveten (vagy az ujjon vagy a fülcimpán) bocsátanak át fényt, és a szövet másik oldalán elhelyezett kamerával mérik a fényelnyelés mértékét. Az eddigi eredmények szerint 90% feletti pontossággal sikerült megállapítani a vércukorszintet, de még csak 50 emberen próbálták ki az eljárást.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy különböző bőrszínű és bőrvastagságú embereken is hasonló pontossággal lehessen alkalmazni a készüléket. A géphez már applikációt is fejlesztettek, és az egyetem által alapított spin-off cég a következő nyáron tervezi beadni szabadalmi kérelmét.

Forrás: Maria Valero et al, Development of a Noninvasive Blood Glucose Monitoring System Prototype: Pilot Study, JMIR Formative Research (2022).

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink