hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Génszerkesztéssel gyógyíthatják a HIV-fertőzést

A Tel-Avivi Egyetem tudósai génszerkesztés segítségével módosították a B-sejteket, hogy azok felismerjék a HIV-et, és semlegesítő antitesteket termeljenek ellene, közli a hvg.hu.

A The Jerusalem Post által közzétett jelentés szerint a Tel-Avivi Egyetem tudósai a CRISPR génszerkesztési technológiát használnák fel arra, hogy egy egyedülálló kezelést dolgozzanak ki. A Nature Biotechnology tudományos lapban megjelent publikáció szerint a szakemberek a B típusú fehérvérsejtek genetikai módosítását végeznék el, hogy képesek legyenek a HIV-vírus elleni semlegesítő antitestek kiválasztására, és lehetővé tegyék a fertőzés felszámolását a szervezetben.

A szervezeten belül a B-sejtek felelősek a vírusok és baktériumok elleni antitestek előállításáért. Ezek kezdetben a csontvelőben termelődnek, majd a vérbe és a nyirokrendszerbe kerülnek, ahonnan eljutnak a test többi részébe is. A szakemberek szerint eddig csupán néhány olyan tudóscsoport volt a világon, akik ezt képesek voltak megtenni a szervezeten kívül – ők is közéjük tartoztak –, ám ők lettek az abszolút elsők abban, hogy ezt a szervezeten belül tették meg.

Az állatkísérletek során minden állatnál bevált a módszer, a vérükben nagy mennyiségben mérték az antitestek jelenlétét a kezelés után. A tudósok azt mondják, ezek a sejtek képesek alkalmazkodni is a vírus esetleges változásaihoz, így ez lehet az első olyan gyógyszer, ami a beteg szervezetében fejlődik ki annak érdekében, hogy meggyógyítsa őt, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink