hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Génmanipulált baktériummal a multirezisztens Pseudomonas ellen

Génmanipulált baktériummal támadnák meg a lélegeztetőgépre kerülők életét veszélyeztető multirezisztens Pseudomonas baktériumokat, írja az Origo.

A barcelonai Genomszabályozási Központ és a belőle kivált Pulmobiotics orvosi biotechnológiai vállalat kutatói a világon elsőként terveztek „élő gyógyszert" egyes makacs tüdőfertőzések kezelésére. A célpont a Pseudomonas aeruginosa nevű, sok antibiotikummal szemben természetes ellenállást mutató baktérium, amely a kórházi fertőzések gyakori forrása.

A kezelés a Mycoplasma pneumoniae nevű baktérium génmódosított változatán alapul. A manipulált baktériumot megfosztották kórokozó képességétől, viszont felfegyverezték a P. aeruginosa ellen, és együttesen alkalmazzák olyan alacsony dózisban adagolt antibiotikumokkal, amelyek önmagukban adva hatástalanok lennének.

A kutatók egereken ellenőrizték a kezelés hatékonyságát, ahol az számottevően csökkentette a tüdőfertőzés súlyosságát. Az „élő gyógyszer" megkétszerezte a kezelt egerek túlélési esélyeit kezeletlen társaikhoz képest. A kezelés egyetlen magas dózisa hatására nem mutatkozott semmilyen toxikus hatás a tüdőben. A kúra végeztével a természetes immunrendszer négy nap leforgása alatt eltakarította a módosított baktériumokat, írja az Origo.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink