hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Gélszerű radioaktív implantátum a hasnyálmirigyrák gyógyításában

A Duke Egyetem kutatói a Nature Biomedical Engineering folyóiratban közölték új vizsgálati eredményeiket, amelyek szerint állati modellszervezetekben minden eddiginél jobb eredményeket értek el az igen nehezen gyógyítható hasnyálmirigyrák terápiájában.

Az egereken végzett vizsgálatok során a tumorok 80%-át sikerült teljesen eliminálni, köztük a legnehezebben kezelhető tumortípusokat is.

Az eljárás lényege, hogy szintetikus aminosav-láncokból álló elasztinszerű polipeptideket (ELP-ket) alkalmaznak – ez az anyag szobahőmérsékleten folyékony, de a melegebb emberi szervezetbe kerülve gélszerűvé szilárdul. Ezt az anyagot radioaktív izotópokkal együtt fecskendezik a tumorba, így folyamatos sugárterhelés éri a tumorsejteket, de a gél megvédi a környező szöveteket a citotoxikus radiációtól. A tumor így kemoterápiás beavatkozásra sokkal érzékenyebb lesz, míg a gélt úgy tervezték, hogy természetes úton lebomoljon, de csak akkor, amikor az izotóp sugárzása megszűnik.

A humán vizsgálatok indításától a módszer egyelőre távol áll, egyelőre most a nagy elemszámú állatkísérleteket kezdik meg a kutatók.

Forrás: Jeffrey L. Schaal et al, Brachytherapy via a depot of biopolymer-bound 131I synergizes with nanoparticle paclitaxel in therapy-resistant pancreatic tumours, Nature Biomedical Engineering (2022).

 

Fotó: MO-archív
Fotó: MO-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink