hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gyógyítás

Gátolja az emlőrákszer hatását egy antidepresszáns

A paroxetin hatóanyagú népszerű antidepresszáns akadályozhatja az emlőrák elleni tamoxifennel történő kezelést, a pácienseknél gyakoribb visszaesést okoz és nagyobb a halálos kimenetel kockázata – közölték kanadai kutatók kedden.
A British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik paroxetin hatóanyagú gyógyszert szedtek a tamoxifennel való mellrákkezeléssel egyidejűleg, nagyobb valószínűséggel haltak meg az emlőtumor miatt. Minél hosszabb ideig tartott a két gyógyszer együttes alkalmazása, annál nagyobb volt a halásos kimenetel kockázata. A kutatók úgy vélik, ez amiatt lehet, mert a paroxetin hatóanyag akadályozza azt a vegyületet, melyet a szervezet a tamoxifen nevű rákgyógyszer feldolgozásánál használ.
 
A tamoxifen kiemelkedően fontos szer az emlőtumorok kemoterápiájában, ezért David Juurlink, a tanulmány egyik szerzője azt hangsúlyozta, hogy érdemes másik antidepresszáns választását megfontolni azoknál a pácienseknél, akik tamoxifent kapnak.
 
A torontói kutatók 2430 emlőrákos beteg egészségügyi adatait tekintették át. A 66 év fölötti páciensek 1993 és 2005 között kaptak tamoxifen kezelést, mintegy 30 százalékuk pedig egyidejűleg antidepresszánst is szedett különböző időbeli átfedésekkel. A leggyakoribb antidepresszáns szer a paroxetin volt. A tanulmány ideje alatt az összes páciens 15 százaléka halt meg.
 
A kutatók – az egyéb tényezők kizárása mellett – megállapították, hogy azok a nők, akik a kezelés időtartamának negyede alatt együtt kapták a két szert, 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg mellrákjuk miatt. Ez a kockázat 91 százalékra emelkedett azoknál, akiknél a kezelés időtartamának 75 százaléka alatt alkalmazták együttesen a szereket.
 
„Más antidepresszánsokkal nem jelent meg ez a kockázat” – közölték a kutatók.
 
Statisztikák szerint a tamoxifen 50 százalékkal csökkenti az emlőrák kiújulási kockázatát azoknál a nőknél, akik öt éven át alkalmazzák. A szervezetben a tamoxifen a citokróm P450 2D6 enzim hatására alakul át aktív formává. A szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) antidepresszánsok – amely csoportba a paroxetin is tartozik – ezzel az enzimmel lépnek kölcsönhatásba, gátolják annak működését.
 
MTI
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés