2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Merkely bízik benne, hogy ebben az évben legyőzzük a járványt

Galgóczi Ágnes: Továbbra is fegyelmezettnek kell lenni

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője arra figyelmeztet, hogy továbbra is fegyelmezettnek kell lenni, hogy meg lehessen akadályozni a koronavírus robbanásszerű terjedését.

Galgóczi Ágnes hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a WHO már tavaly ősszel, a második hullám idején bevezette a karanténfáradtság fogalmát, mivel "az állandó lezárásokba mindenki belefárad". Ugyanakkor a harmadik hullám kezdetén továbbra is fegyelmezettnek kell lenni, és minimálisra kell csökkenteni a kontaktusok számát a járvány robbanásszerű terjedésének megakadályozása érdekében.

Az oltási stratégia változásáról azt mondta, hogy a Pfizer-BioNTech-vakcina esetében módosították a második oltás időpontját, míg az AstraZeneca oltóanyaga esetében, az alkalmazási előiratnak megfelelően kitolják a második oltás időpontját. Megjegyezte: a második AstraZeneca-szállítmány a múlt héten érkezett Magyarországra, a vakcinákat ezen a héten kiszállítják a háziorvosoknak, akik a 60 év alatti krónikus betegeket oltják majd vele.

Az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nem változtatnak a két oltás közötti oltási sémán.

Merkely: a jelenleg cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat, hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora ugyanebben a műsorban.

Merkely Béla arról beszélt, hogy az egészségügy érzi a harmadik hullám hatását: a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő. Közlése szerint ennek oka lehet több új vírusmutáció megjelenése, amelyek elsősorban a középkorúak és a fiatalok között "talán még jobban terjednek", gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva.

Az ellátórendszer terhelődéséről úgy fogalmazott: "azért van még tartalék", majd azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók vakcinációja miatt az ő munkaképességük és biztonságuk sokkal magasabb fokú, mint a járvány előző hullámaiban.

Az oltásokra térve beszámolt arról, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai mintegy 70 ezer oltást adtak be eddig, számos idősotthonban is oltottak.

A rektor várakozásai szerint az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki. Mekely Béla szomorúnak nevezte, hogy a házorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg: "Minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét".

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért nekik Merkely Béla azt javasolta, hogy ne válogassanak az oltások között, hanem vegyék fel az első felajánlott vakcinát.    A rektor a járvány alakulásáról szólva úgy vélekedett: "előbb-utóbb kialakul az immunitás, a legjobb, ha azt oltással szerezzük meg". Prognózisa szerint ha az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6-7,5 milliós arányt Magyarországon, a járvány megáll.

Esélyünk van arra, hogy májusig nagyon jelentős mennyiségű vakcinát tudjunk felhasználni. Hozzátette: bízik abban, hogy ebben az évben "teljes mértékben letudjuk a járványt".

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés