hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Füstirtás: nem ez a harc lett a végső

A magyar nők negyede, míg a férfiak harmada dohányzik rendszeresen – írja az ágazati sikerjelentéseket cáfoló statisztikai adatok alapján a Magyar Nemzet.

A férfiak körében hosszabb távon némileg csökkent a dohányosok aránya, a nőknél azonban nem, sőt a vizsgált időszak utolsó éveiben valamelyest nőtt is – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból, írja a lap.

A kormányzati és az egészségügyi erőfeszítések ellenére sem sikerült jelentősen csökkenteni a dohányzók számát Magyarországon. (Az egészséügyi államtitkárság korábban egy felmérésükre hivatkozott, mely szerint 2012 és 2013 között, egyik évről a másikra 28-ról 19 százalékra szorították le  a rendszeresen dohányzók arányát....)

A legfrissebb adatok szerint a felnőtt lakosság 29 százaléka dohányzik, szemben a 2009-es 31 százalékos aránnyal. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014-es, napokban nyilvánosságra hozott egészségfelmérése szerint a két időpont között azonban csak az alkalmilag cigarettázók aránya esett vissza, a rendszeres dohányosoké még nőtt is (2014-ben 28 százalék, 2009-ben 27 százalék gyújtott rá naponta). Jelentős a különbség a két nem dohányzási szokásai között: a nőknek csak kevesebb mint negyede, a férfiaknak viszont egyharmada tartozik a rendszeresen dohányzók körébe.

A különböző korcsoportokat tekintve jelentősen eltérnek a dohányzási szokások. A 15–18 évesek között a lányok 14 százaléka dohányzik, ugyanebbe a korcsoportba tartozó fiúknak viszont csaknem a negyede. A nőknél a következő két korosztályban (18–34, illetve 35–64 év közöttiek) jelentősen magasabb ez az arány, mint a fiatalkorúak körében, előbbiek 29, utóbbiak 27 százaléka rendszeres dohányzó. A 65 év feletti nőknek viszont már csak mindössze 7 százaléka tartozik ebbe a körbe. A férfiaknál a fiatal felnőtt korcsoportban (18–34 évesek) csaknem kétszer akkora, 42 százalék a dohányosok aránya, mint a fiatalkorúak között. Ez jelentős növekedést mutat a 2009-es 36 százalékhoz képest. A középkorúaknál nincs lényeges változás, 35 százalék a 2009-es 36 százalékához képest. Végül a legidősebb férfiaknak csak 18 százaléka szív rendszeresen cigarettát, és közülük szoktak le a legtöbben az elmúlt öt évben, amikor még 38 százalékuk dohányzott – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink