hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Függőségek ellen vakcina?

Dr. Gary Matyas amerikai biológus olyan vakcina kifejlesztésén dolgozik, amely megakadályozza, hogy a heroin eljusson az agyig, írja az Index.

Miközben az amerikai elnök halálbüntetéssel sújtaná a drogdílereket, az orvostudomány olyan szereken kísérletezik, melyek megkönnyítenék a leszokást. A visszaszokás veszélyét csökkentené a Matyas-féle vakcina: nagyszámú antitest segítségével lényegében blokkolnák, hogy a heroin a véráramból az agyba jusson.

Ha ez sikerül, a vakcinát használók hiába lőnék be magukat, nem éreznének semmit, vagyis – szól az Index szerint a hipotézis – a visszaesés esélye is jelentősen csökkene, ha technikailag nem ad semmi pluszt az opioid. Az ötlet némileg emlékeztet az alkoholproblémáknál használt diszulfirámra, csak itt a szer nem rosszullétet okoz, hanem egyszerűen hatástalanítja a függőséget okozó szert.

A heroint semlegesítő vakcina a szer utána vágyat nem csökkenti, így más függőségkezelő módszerekkel párhuzamosan érdemes majd valószínűleg használni. Ez azonban még elég messze van; előbb az állatkísérletek jönnek, majd a megfelelő dózis bekalibrálása, és az emberkísérletek – Matyas szerint még egy évtized is lehet, mira megkapja a szükséges engedélyeket.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink