hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Friss felmérés a hálapénzről

Teher a betegnek, és az orvosok jelentős része is elutasítja a hálapénzt, egyelőre mégsem sikerült eltüntetni a rendszerből, írja a Napi.hu.

A megoldást a lakosság szerint az európai színvonalra felfejlesztett egészségügyi ellátás, a béremelés és a betegek hálapénzről való lenevelése hozná el – derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A megszüntetéshez vezető út elemei közül legtöbb említést( 59 százalék) az európai színvonalú betegellátás kapta, második leghatékonyabbnak tartott eszköz az orvosok érdemi béremelése volt, szorosan a nyomában a betegek edukálásával.  Vagyis az általános vélekedés szerint a paraszolvencia felszámolásához a betegeket is le kell nevelni arról, hogy egyáltalán felajánlják a pénzzel teli borítékot.

Ugyanakkor igen sokan vélték úgy, hogy a hálapénz soha nem fog megszűnni.

A hálapénz megszüntetését célzó eszközök megítélésében a felmérés eredményei szerint nem volt jelentős eltérés nemek szerint. Azok közül, akik az orvosok bérének emelésében látják főként a felszámolás lehetőségét, kicsit többen voltak a férfiak, míg az európai szintű egészségügyet legfontosabbnak tartók között hajszállal a nők vezettek.

A jelek szerint a nők pesszimistábbak a férfiaknál, mert azok között, aki úgy válaszoltak, hogy a hálapénz soha nem szűnik meg, a nők érzékelhetően többen voltak.

Korosztályonként a legfiatalabbak és a legidősebbek véleménye több esetben is összecsengett. Az érdemi béremelés mellett állást foglalók táborában több volt a 18-39 éves, illetve a 60 éves vagy annál idősebb, mint a középkorú, s ugyanez a korosztályos megoszlás jellemezte az európai szint egészségügyet középpontba helyezők csoportját is.

A hálapénz fennmaradását jóslók között pedig a fiatalok érdemben nagyobb arányt képviseltek, mint a középkorúak és az idősebbek.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink