hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Franciaországi változások

Nagyszabású reformfolyamat zajlik év eleje óta a francia egészségügyben. Míg korábban a betegek közvetlenül fordulhattak szakorvoshoz, január 1-je óta mindenkinek kezelőorvost kellett választania ahhoz, hogy ellátását fedezze a biztosító. A megadott határidőig, július elsejéig több mint 14 millió francia állampolgár választott magának kezelőorvost. A biztosítottak 96 százaléka általános orvost jelölt meg, bár szakorvost is felkérhetett volna a feladatra.

   Az év második felétől a nőgyógyászat, a fogászat, a szemészet, valamint a sürgősség kivételével a szakorvosi honoráriumon felül 7 euróig terjedő pluszköltséget kell fizetniük azoknak, akik beutaló nélkül keresik fel a szakrendeléseket.
    Már januártól 1 eurót számítanak fel minden orvosi konzultációért; ez alól csak a 18 éven aluliak, a terhes anyák és az átfogó egészségbiztosítás (CMU) kiegészítő szolgáltatásában részesülő biztosítottak mentesülnek. Bizonyos jövedelem alatt azonban segély jár a kiegészítő biztosítás igénybevételéhez.
    Továbbfejlesztik az 1995 óta hivatalos, személyre szabott egészségügyi kártya rendszerét. A ma alapvetően egészségfinanszírozási célú dokumentum újabb verziója – lényegében egy egészségügyi személyi igazolvány – várhatóan 2006 végére kerül a biztosítottakhoz. A francia reformjavaslatok között szerepel a táppénzen levők ellenőrzésének szigorítása, különösen a gyakran ismétlődő, rövid idejű betegállományok esetében.    Tervezik, hogy növelik a munkáltatók egészségügyi hozzájárulását, emelik a nagy összegű nyugellátásból fizetendő általános társadalmi hozzájárulás mértékét, csökkentik az egészségügy túlzott igénybevételével és a fokozott gyógyszerfogyasztással járó kiadásokat, illetve mérséklik a gyógyszerkiadások térítését. 2007 közepére várhatóan a teljes lakosságra kiterjesztik az orvosi dokumentáció számítógépes nyilvántartását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés