2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Franciaországban február 28-tól zárt helyeken sem kötelező a maszk

Franciaországban február 28-tól nem lesz kötelező a koronavírus-járvány miatti maszk viselése a zárt nyilvános helyeken sem, kivételt jelentenek a tömegközlekedési járművek, jelentette be pénteken az egészségügyi miniszter a javuló helyzetre hivatkozva. Nemzetközi hírek.

"Az oltottsági igazolásnak köszönhetően a nyomás olyannyira csökken, hogy a nyilvános helyeken eltörölhető lesz a maszkviselési kötelezettség", mondta Olivier Véran tárcavezető.

A francia kültereken már február 2. óta nem kötelező a maszkviselés, és a hónap végétől az olyan nyilvános helyeken sem kell hordani, ahol az oltottsági igazolás bemutatása kötelező. A dokumentumot minden ötvennél több főt fogadó nyilvános helyen (sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon) kell bemutatniuk a 16 év felettieknek.

A maszkviselési kötelezettség ugyanakkor érvényben marad a tömegközlekedési járműveken és az olyan nyilvános helyeken, ahol nem kötelező az oltottsági igazolás bemutatása, azaz az egészségügyi intézményekben, az üzletekben, a postahivatalokban, a bíróságokon vagy a politikai rendezvényeken.

Enyhülnek a kötelezettségek a kontaktszemélyek számára is a hónap végén: elegendő lesz egyetlen tesztet elvégeznie annak, aki fertőzött közelébe került, két nappal az érintkezés után, míg jelenleg még öt nap alatt három szűrés a kötelező.

Jean Castex miniszterelnök péntek este azt is bejelentette, hogy szombattól a Franciaországba beutazóknak nem kell többet negatív tesztet bemutatniuk, ha be vannak oltva a koronavírus ellen.

Az oltással nem rendelkező beutazóknak továbbra is be kell mutatniuk egy negatív PCR- vagy antigéntesztet, de amennyiben egy zöld besorolású országból indultak, karanténkötelezettségük nincsen. Narancs jelzésű országokból oltás nélkül csak halaszthatatlan indokkal és egy negatív teszttel lehet belépni Franciaországba.

Az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók - amelyek december 10-én zártak be - február 16-án nyithatnak újra. Ugyanettől a naptól kezdve ismét lehet táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, s engedélyezett lesz az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, stadionokban, színházakban, mozikban.

Az oltásra jogosultak 95 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millió) felvette az oltás első adagját, míg 78 százaléka a másodikat, 65 százaléka (37 millió) pedig a harmadik adagot is megkapta. A járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, minden mutató csökken, de még 32 ezer fertőzött van kórházban, az intenzív osztályokon 3400-an vannak. A súlyos betegek száma hetek óta nagyon lassan csökken. A koronavírus-fertőzés szövődményeiben 133 ezren vesztették életüket az elmúlt két évben.

*

Belgium lazított a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli intézkedéseken, február 18-tól újra megnyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek, az éttermek és a bárok pedig korlátlanul nyitva tarthatnak, jelentette be Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken. Kora esti sajtótájékoztatóján a kormányfő hozzátette: a zenés-táncos mulatóhelyek legfeljebb 70 százalékos kapacitásig telhetnek meg. Amennyiben viszont teljes mértékben biztosított a levegőminőségre vonatkozó célértékek betartása, a rendezvényhelyszínek befogadóképességük akár 100 százalékában fogadhatnak vendégeket.

A vendéglátóhelyeken megszűnik a beltérben elhelyezett asztaloknál fogyasztó vendégek számára vonatkozó hatfős korlátozás. A bárok, éttermek és kávéházak bezárásának kötelező, jelenleg éjféli időpontját megszüntetik, továbbá lehet állva, például a bárpultnál is fogyasztani. Csak a személyzetnek kell az orrot és a szájat eltakaró maszkot viselnie. Beltéri rendezvények esetében ötven fő részvétele felett, szabadtéri rendezvények esetében pedig száz fő részvétele felett kötelező a védettségi igazolvány bemutatása.

A zárt térben tartott sportesemények megtartása 200 fő részvételével engedélyezett, a szabadtéri sportok esetében a létszámkorlátozás megszűnik. Feloldották továbbá a távmunkára vonatkozó valamennyi szabályozást, az otthoni munkavégzés azonban továbbra is javasolt. Nem lesz korlátozás az üzletekben vásárlók létszámára vonatkozóan sem, és az éjszakai üzletek is nyitva tarthatnak. Február 19-től az üzletekben és a közlekedési eszközökön csak 12 éves kor felett lesz kötelező a maszk viselése.

A belgiumi beutazásra vonatkozó korlátozások megszűnnek a schengeni övezet országaiból érkező utasok esetében. Az Európai Unión kívülről érkező utasoknak érvényes védettségi igazolvánnyal vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet pénteken közzétett adatai szerint az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 23 239 új Sars-CoV-2-fertőzöttet észleltek Belgiumban, ami 44 százalékkal marad el az előző héten feljegyzettől. Naponta átlagosan közel 72 500 tesztet végeznek az országban 37,6 százalékos pozitivitási arány mellett. Kórházba naponta mintegy 298 embert szállítottak koronavírus-fertőzés miatt, ami 18 százalékos csökkenést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Jelenleg 3925 koronavírusos embert ápolnak kórházakban, közülük 403 beteget részesítenek intenzív ellátásban. A hét folyamán naponta átlagosan 43 ember halt meg a fertőzésben, arányuk 29 százalékkal növekedett.

A világjárvány kezdete óta 3 millió 405 ezer 839 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 29 563 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Belgiumban.

*

Horvátországban lehetőségeinek csúcsán jár a koronavírus elleni oltási kampány és nehezen haladnak a nagyobb átoltottság felé, ezért a közegészségügyi intézet (HZJZ) új oltási stratégiát hirdetett, amely szerint ha szükséges, házhoz viszik a vakcinát az oltatlanok számára, jelentette be pénteken Krunoslav Capak, az intézet igazgatója. Kiemelte: az új kampányban nincs semmi "forradalmi", csak az eddigi oltási program gyenge pontjain igyekszik javítani.

A felmérések azt mutatják, hogy akik nem oltatták be magukat, de nem megrögzött vakcinaellenesek, félnek a védőoltások mellékhatásaitól, hangsúlyozta Capak, hozzátéve, hogy ezért még nagyobb hangsúlyt fektetnek a tanácsadásra. Rámutatott: eddig is mindent megtettek annak érdekében, hogy mindenki számára elérhető legyen a vakcina, de a jövőben még több mobilcsapatot állítanak fel, hogy akik valamilyen oknál fogva nem tudják elhagyni otthonukat (idősek, betegek, mozgáskorlátozottak), a lakásukon kapják meg az oltást.

Ösztönözni fogják továbbá több autós, drive-in rendszerű oltópont létrehozását, hogy az embereknek ne kelljen kiszállniuk a gépkocsijukból, ha fel akarják venni az oltást - mondta az igazgató, majd hozzáfűzte: azon krónikus betegek számára, akik kórházi kezelésre szorulnak, az intézményben lesz lehetőség a vakcina felvételére. Szavai szerint a kisebb, szétszórtabb településeken alacsonyabb az átoltottság aránya. Így azok központjaiba - az iskolák vagy a posták elé - oltóbuszokat küldenek, hogy az emberek helyben megkaphassák az oltást.

A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 300 927-en kaptak védőoltást, közülük 2 217 152-en, már a második adagot is beadatták maguknak. Ez a lakosság 58,8 és 56,7 százaléka. Az elmúlt 24 órában 7578 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 44-en hunytak el. Kórházban 2133 beteget ápolnak, közülük 171-en szorulnak lélegeztetőgépre.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 7514 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és tíz beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 1021 beteget ápolnak, közülük 136-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 262 555-en kaptak védőoltást, közülük 1 215 215-en mindkét adagot felvették. Az országban enyhült a járványhelyzet: az elmúlt héthez képest jelentősen csökkent a fertőzöttek száma, és más járványmutatók is javultak.

A kórházi kezelésre szoruló betegek számának nagyobb mértékű csökkenését a jövő hétre várják a szakemberek, akik szerint ha a jelenlegi kedvező trend folytatódik, és nem jelennek meg új koronavírus-variánsok Szlovéniában, márciusban napi 2000-re is csökkenhet az új fertőződések száma.

*

Az ukrán egészségügyi minisztérium nem tervezi, hogy országos zárlatot vezessen be a koronavírus különösen fertőző omikron variánsának terjedése miatt, jelentette ki Viktor Ljasko országos tisztifőorvos egy vidéki látogatása alatt tartott sajtótájékoztatóján. A tisztségviselő - aki egyben az egészségügyi miniszter helyettese - rámutatott arra, hogy a mostani járványhullámban magas a fertőzöttszám, de kórházi ápolásra kevesebben szorulnak. Ismételten hangsúlyozta, hogy az országban adaptív, azaz régiónként eltérő korlátozásokkal járó karantén van érvényben, amely szerinte hatékony, és jelenleg már csak az oltatlanok számára ír elő szigorításokat. Kifejtette, hogy vörös színkódú besorolásba kerülnek azok a régiók, amelyekben a hátértéket átlépi a fertőzöttek, illetve a kórházban ápoltak száma, és ennek következtében szigorítanak az ottani korlátozásokon. Ez azt jelenti, hogy a tömegrendezvényeket, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, vagy átestek a fertőzésen, illetve friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Jelenleg Ukrajnában öt megye, köztük Kárpátalja van vörös besorolásban.

*

A világon 408 442 142 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 802 000 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 405 904 465 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 788 906 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink