hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Fővárosi nagycirkusz: mégis búcsút vesznek négy kórházigazgatótól

Pályázatot írnak ki négy fővárosi kórház főigazgatói tisztségére. Vagyis nem igaz, hogy senkit sem bocsátanak el, csak épp a korábbinál kulturáltabb formában intettek búcsút az „első fecskéknek”. Három kórházban vizsgálatot indít a főpolgármester, de a többi intézményvezető sem ülhet nyugodtan a székében, haladékot vélhetően csak azért kaptak, mert egyelőre túlságosan sokba kerülne az elbocsátásuk.

Tarlós István főpolgármester korábbi ígéretéhez híven kedden találkozott a fővárosi kórházak vezetőivel. A megbeszélésen közölte, hogy négy intézmény – a Jahn Ferenc Dél-pesti, az Uzsoki utcai, a Szent Imre kórházak, valamint a Központi Stomatológiai Intézetvezetői posztjára pályázatot ír ki.

A megbeszélésen a főpolgármester megjegyezte: nem tudná érvekkel alátámasztani, miért ne írna ki pályázatot a négy intézmény esetében. A történethez tartozik, hogy az érintett vezetők régóta határozatlan idejű szerződéssel dolgoznak, s a főpolgármesternek a közalkalmazotti törvény tavalyi módosítása értelmében lehetősége van arra, hogy 2011. január 1 és február 28 között pályázatot írjon ki a már betöltött vezetői posztokra. E passzus értelmében a korábbi (jelenlegi) vezetőt – amennyiben nem indul, vagy nem ő az új pályázat nyertese – szakmai munkakörében foglalkoztatják tovább, attól a naptól kezdve, amikor az új "főnök" átveszi tőle a stafétabotot. Mivel az érintett kórházi főigazgatók mindegyike betöltötte a nyugdíjkorhatárt, választhatnak: szakmájukban, beosztott orvosként dolgoznak tovább, vagy benyújtják nyugdíjazási kérelmüket. Az utóbbi esetben közalkalmazottként valamennyien nyolc hónap felmentési időre tarthatnak igényt. (Amennyiben a főpolgármester nem lép, akkor az intézményvezetők szerződése automatikusan határozott idejűre módosul.)

Fegyelmi vizsgálat a Heim Pálban, a Bajcsy-Zsilinszky és Szent János kórházban

A főpolgármester azt is bejelentette, hogy három intézményben hamarosan fegyelmi vizsgálat indul, ám ennek konkrét okairól nem volt hajlandó nyilatkozni. A MedicalOnline úgy értesült, a Heim Pál Gyermekkórház, a Bajcsy-Zsilinszky és a Szent János Kórház vezetői számíthatnak eljárásra. Úgy tudjuk, a Szent János Kórház vezetője azt a hibát követte el, hogy anélkül írt ki pályázatot intézménye orvosigazgatói állására – melyet jelenleg a fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnöke, a szocialista Havas Szófia tölt be –, hogy e lépését jóváhagyatta volna a fenntartóval. (Igaz, a pályázati kiírás egyelőre hivatalosan még sehol sem jelent meg.) A másik ügy, amit rossz néven vesznek Pintérné Gönczi Ágnestől a dolgozók BKV bérletének beszerzésével függ össze. A Heim Pál Kórház vezetőjének hibájául a magas adósságállományt, s egy ugyancsak egy a fenntartóval nem egyeztetett intézkedést – tudomásunk szerint egy gyógyszerszámla faktorálását – vetik a szemére, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat vezető Kálmán Sándortól pedig állítólag már Tarlós ellenlábasának tartott Pesti Imre is meg akart szabadulni.

Hármuk közül politikailag Gönczi ügye a legérdekesebb. Informátoraink szerint esetében nehéz elvonatkoztatni attól, hogy az egyébként a szocialisták által kinevezett főigazgató eltávolításán az ugyancsak szocialista Havas Szófia munkálkodik kitartó buzgalommal már jó ideje. Egy biztos: felmentés esetén a Szent János Kórház főigazgatója kerülne a legtöbbe az önkormányzatnak, mivel egyedül Gönczi Ágnes szerződése szól határozott időre, így neki egy évi átlagjövedelmét kellene kifizetni szerződésbontás esetén. Mint látható, a takarékoskodásnak sokféle módja van…

Kik lesznek/lehetnek az új főigazgatók?

Az igazgató utódok között emlegetik többek között Trombitás Zoltánt, akinek neve a Bajcsy-Zsilinszky Kórház korábbi főigazgatójának, Papp Lászlónak a nyugdíjba vonulásakor is felvetődött már 2009-ben. Mellette a nagyatádi kórházat igazgató Kollár Zoltánt is az esélyes befutók között tartják számon, akit korábban a Szent János Kórház főigazgatói székének biztos várományosaként emlegettek, ám most, hogy Gönczi Ágnes maradása esetén, esetleg a Szent Imre Kórházzal kell beérnie.

Bár az egyelőre helyükön maradó kórházigazgatók között is vannak olyanok, akik már betöltötték a nyugdíjkorhatárt, esetükben azonban – mivel nem közalkalmazottként, hanem munkaszerződéssel, a Munka Törvénykönyv hatálya alá tartozva töltik be tisztségüket – nem alkalmazható a fenti pályáztatási módszer. Felmentésük ráadásul sokba is kerülne, mivel nekik összesen hét havi bért kellene postázni.

Az önkormányzat törvényi és belső szabályzata szerint meglehetősen hosszú utat kell bejárniuk a pályázati kiírásoknak, mire a közgyűlés színe elé kerülnek. S nem csak az apparátusi tennivalók időigényesek, hanem a dokumentumok postázása is. A képviselőknek a közgyűlést megelőző héten kézhez kell kapniuk az aláírt előterjesztést, s mivel Tarlós István korábban kijelentette, hogy nincs helyszínen, vagyis a közgyűlésen benyújtott előterjesztés – ami régóta kipróbált recept bizonyos politikai döntések áterőszakolásához –, így az eredetileg február 16-ra tervezett közgyűlést információink szerint február 24-re halasztották.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink