hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Forr a méreg Gödöllőn

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a gödöllői Szent István Egyetem az egészségügyi határértéket korábban jelentősen meghaladó mértékű betiltott gyomirtó szert tartalmazó szennyezett ivóvíz miatt. Szerintük a vízszolgáltató már tavaly áprilisban tudta, hogy nem megfelelő minőségű a víz, mégsem tett semmit. A szolgáltató szerint akkor még csak próbaüzemi termelést végeztek.

Megszólalt a gödöllői egyetem vezetése a Magyar Hírlap által elsőként megírt ügyben, amely szerint az intézmény területén fúrt kútból több hónapon keresztül betiltott gyomirtó szerrel szennyezett víz jutott a campus, sőt egyes feltételezések szerint a város ivóvízhálózatába.

„A vízszennyezéssel kapcsolatos ÁNTSZ-dokumentumok bizonyítják, hogy a Duna menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. az egyetem gödöllői telephelyét ellátó, D–26M jelű kutat ÁNTSZ-engedély nélkül üzemeltette. A hivatalos papírok szerint a DMRV Zrt. vízvizsgálata már 2010. április 6-án kimutatta, hogy a víz atrazin mennyisége meghaladja a megengedett határértéket, mégsem zárták el a kutat, és nem gondoskodtak a hiányosságok megszüntetéséről” – mondta Solti László, az egyetem rektora. Az egyetem vezetése szeptemberben szerzett tudomást a szennyezett vízről, és az ÁNTSZ által elvégzett, hivatalos vízmintavétel eredmények ismeretében október 14-én állíttatta le a kút működését. A lap kérdésére, miért engedték, hogy még másfél hónapig erősen szennyezett vizet igyanak a hallgatók és dolgozók, Solti László úgy válaszolt: meg kellett várniuk a hivatalos mintavételt és a hivatalos eredményeket. A rektor elismerte, hogy az egyetem botanikus kertjében lévő öntözőkút a hálózatra is rá volt csatlakoztatva, de szerinte ettől még a víz a gyakorlatban soha nem került közvetlen kapcsolatba a hálózattal. „Ez hiba volt, nem vagyunk minden tekintetben vétlenek, de az intézmény elszenvedője a történetnek, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tettünk” – mondta Solti László.

A felsőoktatási intézmény álláspontját természetesen a DMRV Zrt.-nek is ismertette a Magyar Hírlap. „Tavaly áprilisban még csak próbaüzemi termelést folytattunk, a szóban forgó kútról nem ment víz a fogyasztói hálózatra, csak május 26. után. Akkor is azonban kevert vízként került a hálózatra, tehát több kút vize adta az ivóvizet. A kút engedély nélküli üzemeltetését is visszautasítom, miután 2011. június 31-ig kaptunk határidőt a komplett vízbázisunkat érintő módosított engedélyezési eljárás lezárására. Az atrazin pedig csak mezőgazdasági tevékenység eredményeként kerülhetett a vízbe, a kúttól néhány száz méterre pedig az egyetem mezőgazdasági parcellája található” – jelentette ki a lapnak Vogel Csaba, a DMRV Zrt. vezérigazgatója.

Szarvas Szilveszter
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés