hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Fokozott ellenőrzés, Kútvölgyi, Korányi

Az egész országban fokozott ellenőrzést rendelt el Balogh János országos rendőrfőkapitány, kiterjesztve korábbi intézkedésének körét.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának a rendőrség honlapjára feltett közleménye szerint Balogh János Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna, Vas és Veszprém megye közigazgatási területére a közrend és a közbiztonság fenntartásáért, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzéséért, felderítéséért, illetve megszakításáért rendelte el a fokozott ellenőrzést április 30-áig. Az országos rendőrfőkapitány korábban Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye területére rendelt hasonló intézkedést szeptember 6-áig.

Emmi: Részletes tájékoztatást kaptak a kórházigazgatók


Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter a „Közületek való vagyok!” mondattal kezdte a magyarországi koronavírus helyzetről tartott tájékoztatót, amelyet az Emmi a kórházak vezetőinek szervezett.  Az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy eddig csak egyedi esetek vannak Magyarországon, és ahhoz, hogy itthon a járványt megelőzzük, a szigorú eljárásrendet kell követnie mindenkinek! Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi intézetben szükséges rend és fegyelem betartását minden esetben fokozottabb figyelemmel kell kísérni és betartatni.  Az eljárásrendről részletesen tájékoztatta a főigazgatókat, hogy mit kell tenni a koronavírus gyanús esetekkel és mit kell tenni a koronavírussal diagnosztizált betegekkel. A Dél-pesti Centrumkórház Szent László Kórház látja el jelenleg a betegeket és őrzi a karanténban lévőket. Ha a kórház kapacitásai kimerülnének, akkor más kórházak nyújtanak karantént a betegeknek.

 

Az enyhe lefolyású betegség a leggyakoribb, de a betegeknél légzési nehézségek is kialakulhatnak, ekkor asszisztált lélegeztetésre, respirátorok, súlyosabb esetekben ECMO alkalmazására van szükség.  Ezek a berendezések mind-mind kellő számban rendelkezésre állnak az országban. Az egészségügyi eljárásrend körültekintően kiterjed arra is, ha csoportossá, tömegessé válna a fertőzöttek száma, ezért a karantén bővítésének lehetőségére előkészítik a Kútvölgyi tömböt. A Szent László Kórház betegeket ellátó kapacitásainak beteltével, ha a terápia valamelyik formája válik szükségessé, akkor a Szent László Kórház mellett a Korányi Intézet intenzív osztálya áll fogadóképes állapotban.

 

Ismertetése szerint a Korányiban elmaradó tüdőműtéteket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fogja elvégezni. Az OOI-ban erre a kritikus időszakra – egy-két hónapról van szó a tüdőtranszplantációkat szüneteltetik. Vidéken 28+1 infektológiai osztály áll készenlétben szükség esetén. Ha egyes súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre lesz szükség, abban az esetben a rendelkezésre álló és a klinikai vizsgálatok fázisában lévő készítményeket alkalmazzák.

(forrás: (MTI/EMMI))

cimkék

hirdetés

Könyveink