hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Főként rajtunk múlik

   „Az emberi test, ha kellően vigyáznak rá, akár egy életen át is kitarthat.” A fenti mondatot az interneten találtuk, de sajnos nem egy egészségügyi oktatóprogramban, hanem egy webfordítással és nyelvtanítással foglalkozó honlapon. Pedig ez a néhány szó tartalmazza az egyik legfontosabb tudnivalót: az életminőség és az élethossz nagymértékben rajtunk múlik. Újabban persze az internet- és számítógéphasználati szokásokon is: amióta az internet vált a legfontosabb információforrássá, azóta a pedagógusok és a szülők is egyre inkább ösztönzik, hogy a diákok a világháló közvetítésével egészítsék ki az iskolában szerzett ismereteiket.
   Ehhez persze az is kell(ene), hogy a tudnivalókat az ő nyelvükön fogalmazzák meg, és ezalatt most elsősorban az anyanyelvet értjük. Ha valaki már kisiskolás korában tökéletesen tud angolul, könnyen találhat olyan egészségnevelő honlapot, amely az életkorának megfelelően, magas képi és hangminőségben, rendkívül gazdag információtartalommal segíti az eligazodást a humán biológia világában. Ebben a körben magasan a mezőny legjobbja a
www.kidshealth. org, mely egy speciálisan gyermekegészségüggyel foglalkozó portál. A szerkesztők a felnőttek, a tizenévesek és a kisebbek számára is összefoglalják a gyermekkorban fontos egészségügyi tudnivalókat, elsősorban a „hogyan működik a test?”, illetve a „hogyan vigyázzunk az egészségünkre?” témakörökben. A játékokkal tűzdelt, interaktív lehetőségekre épülő oldal annyira jó, hogy akár nyelvtanulási céllal is érdemes használni.
   A magyar nyelvű internetes tartalmak közül a Sulinet Digitális Tudástár egyik fejezete, az „Interaktív emberi test” rendelkezik a legtöbb használható tulajdonsággal. Az „önképzési” ismeretanyagnak és a tanórai munkához szánt oktatási segédletnek is alkalmas (de inkább az utóbbi célra készült, magázódó nyelvezetű) program tartalmas, képekkel és animációkkal gazdagon tűzdelt, a kivitel viszont kissé régies (a célnak tökéletesen megfelel), ám vannak komoly hátrányai. A csomag nagyjából a teljes általános- és középiskolai humán biológiai ismeretanyagot tartalmazza, ennek megfelelően a nyelvezete és színvonala nem kimondottan kisgyerekbarát. Ráadásul azt az inkább középkategóriásnak számító laptopot, amivel jelen cikk íródik, pillanatok alatt lefagyasztotta.
    Hasonlót – korszerűbb kivitelben, PC DVD formátumban – a 3D Emberi test című korong is kínál: ezen jól illusztrált formában az emberi test kialakulását (a megtermékenyüléstől) és működését mutatják be. A sulinetes programra emlékeztető, de célzottabb tartalmú, tehát a fiatalabbak számára is emészthető a Varázslatos emberi test című, 1998-as kiadású CDROM. Ebben egy segítőkész útikalauz, Át László vezet minket végig a testen, illetve a lemez négy fejezetén. Az első fejezet, a „Rakj össze” valójában a korong végére is kerülhetett volna, hiszen olyan kvízkérdéseket tartalmaz, amelyek megválaszolásához ismernünk kellene a CD tartalmát. A „Szedj szét” elnevezésű szakaszban meglepő módon egy csontvázszerű, de belső szervekkel is felszerelt zombit kell összerakni. A „Mi van bennem?” című fejezet tartalmazza az emberi testre vonatkozó interaktív tudásanyagot, a „Tölts velem egy napot” című záróepizódban pedig a felhasználó állíthatja össze Át László egy napját, végigkövetve a szervezet működését.
   Az Emberi test című anatómiai atlasz és enciklopédia CD ROM 162 interaktív ábra és 1700 aktív képrészlet segítségével ábrázolja a test működését. Itt a tartalom és a nyelv a közép- és a felsőfokú oktatás elvárásaihoz igazodik. Az emberi test felépítése CD ROM elsősorban a szervek és a szervrendszerek tanulmányozását segíti, de nem igazán játékos és kevéssé interaktív formában, vagyis elsősorban nem a gyerekeknek ajánlható. Az internetes szexuális felvilágosításhoz talán a
http://www.planetdan. net/pics/babies/index.htm címen találjuk a legjobb anyagot. Ez valójában egy képeskönyv (természetesen digitalizálva): kattintással lapozható, és mindent „elmond”, amit erről egy 6-10 éves gyereknek tudni érdemes.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés