hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Fogynak a házi- és fogorvosi praxisok

Eltér a betöltetlen háziorvosi és fogorvosi praxisok száma az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiban, írja az mfor.hu.

Az ÁEEK adata szerint 2015 júliusában 231, 2017 augusztusában 317, 2018 júniusában 324, míg tavaly júniusban már 373 olyan háziorvosi állás várta gazdáját, amely tartósan, tehát fél éven túl áll üresen. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) friss statisztikája a helyzet további romlásáról számol be, számításaik szerint ebben a hónapban sajnos már 404 üres háziorvosi praxist jegyeznek. Ugyanakkor az OEP jogutódja, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján található lista 469 üresen ásítozó háziorvosi praxisról számol be. Az eltérő számok miatt megkeresett ÁEEK-tól azt az információt kaptuk, hogy mindig a NEAK állítja össze ezt a listát, ők is mindig az alapján dolgoznak.

Ezek szerint a zászlóvivő még mindig Borsod-Abaúj-Zemplén megye az 59 üres praxisával, ebből 8 2019-ben, 4 pedig 2020. január 1-jével szűnt meg. A második legrosszabb helyen Pest megye áll a 40 üres státuszával, melynek több mint a fele, 21 szűnt meg a tavalyi évben. A lista másik végén Baranya megye helyezkedik el, ahol „csak” 9 településen várnak háziorvosra, s csak egy doktor döntött úgy tavaly, hogy távozik.

Országosan még mindig 18 település van, ahol 16 éve, azaz 2004 óta nem találnak háziorvost. Ebből Nógrádban Karancslapujtőn, Jász-Nagykun-Szolnokban Mezőhék és Tiszabő településeken, Hajdú-Biharban Mezősason és Újirázban, Csongrádban Nagylakon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyolc településen, Békésben Dombegyházon, Baranyában Nemeskén és Ibafán, Bács-Kiskunban pedig Bácsszőlősön jelent problémát több mint másfél évtizede a megfelelő orvosi ellátás.

További részletek az mfor.hu-n

(forrás: Menedzsment Fórum)
hirdetés

Könyveink