hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Fogászat: 20-25 százalékos áremelkedés várható

A tavaly március közepén elrendelt szigorítások gyakorlatilag tönkretették a fogászati turizmust, írja az Index.

Azt, hogy mennyire romlott fogaink állapota az elmúlt bő egy évben, nem lehet tudni, mert most jött el az idő, hogy a páciensek nagy része beoltottan fordulhat fogorvoshoz – számolt be a lapnak a legfrissebb tapasztalatokról Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke, aki úgy véli, az elmúlt másfél év maradandó károkat okozott a hazai lakosság szájhigiéniájában.

A fogászati szakember emlékeztetett arra, hogy a koronavírus hazai megjelenését követően rövid ideig csak sürgősségi ellátásokra volt lehetőség, majd a korlátozások feloldása után, tavaly májustól visszatérhettek ugyan a megszokott ellátáshoz, de dr. Nagy Katalin úgy véli, a maszk a szájhigiéniára való törekvést jelentősen módosította, még az általános otthoni fogtisztítás is háttérbe került, hiszen – mint egy védőpajzs – a maszk védte a viselőjét, nehogy esetleg valaki felfedezze a fogproblémáit.

A fogorvos kiemelte, hogy érdemes külön megvizsgálni, a járvány hogyan érintette a magánpraxisokat és az államilag finanszírozott rendelőket. "Talán életünkben először az államilag finanszírozott rendelők jobban jártak, hiszen általánydíjazást kaptak". Ami azt jelentette, hogy nem függtek a beavatkozások gyakoriságától olyan mértékben, mint a privát praxisok, különös tekintetettel azokra, amelyek külföldi páciensekre alapoztak.

A Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke szerint jelenleg is csökkentett üzemmódban működnek a külföldi páciensekre szakosodott magánklinikák, hiszen a nehezített határátlépés nagyon nagy mértékben visszavetette a külföldiek betegellátási lehetőségeit.

A járvány átalakította a piacot, ami áremelkedést hoz magával. A legtöbb fogorvosi rendelőben infekciódíjat számítanak fel, ami 10 százalék alatti emelkedést jelentett, de ezzel még nem állt meg a folyamat. Az ellátáshoz szükséges anyagok jelentős áremelkedését a rendelők sem tudják figyelmen kívül hagyni, így 20-25 százalékos áremelkedés várható rövid időn belül.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink