hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Májusban zárulnak a Semmelweis Egészség Napok

Fog- és szájbetegségektől a fül-orr-gégészetig

Miért okozhat íz- és szaglásvesztést a COVID-19 megbetegedés és mikor igényel komolyabb kivizsgálást ez a probléma? Mit tehetünk fogínyvérzéskor? Minek a tünete lehet a szájszárazság? Miért kattog az állkapocsízület? Mi a szerepe a bölcsességfogaknak? – ezekről a kérdésekről is szó lesz a Semmelweis Egészség Napok május 27-ei, utolsó állomásán.

A május 27-ei rendezvényen összesen tizenkét prezentációval, illetve a hozzájuk kapcsolódó konzultációs lehetőséggel készül a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kara, valamint a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika. Az előadások révén az érdeklődők megismerhetnek – többek között – egy olyan telefonos applikációt, melynek segítségével a járvány időszaka alatt is biztonságosan, személyes kontaktus nélkül, saját otthonukban tudják javítani szájhigiénés szokásaikat.

Szó lesz arról is, hogy melyek az alvási apnoé okai és milyen szerepet játszhatnak a szájüreg és a garat anatómiai eltérései ennél a betegségnél. A jellegzetes tünetek közé tartozik a hangos horkolás, alvás közbeni légzéskimaradás, nappali aluszékonyság.

A rendezvény több előadása is a szájüregi daganatokkal foglalkozik majd, hiszen napjainkban világszerte emelkedik azoknak a száma, akiket érint ez a betegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján Magyarország Európában az első, a világon pedig a harmadik helyen áll az ilyen típusú megbetegedések gyakoriságának tekintetében. Hazánkban évente kétszer annyian halnak meg szájüregi rákban, mint ahányan közlekedési balesetben. A betegség hátterében a dohányzáson és az alkoholizmuson túl a HPV is állhat.

Mindezek mellett szó lesz a fogínyvérzésről is, amely korunk egyik népbetegsége. Az előadásból kiderül, mi vezet fogaink meglazulásához és hogyan előzhető meg a fogágybetegség.

A COVID-19 által okozott ízérzési és szaglászavar sokaknak okozott gondot az elmúlt időszakban. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika ezzel foglalkozó tudományos előadásban arról is szó lesz, hogy milyen esetben kell orvoshoz fordulni ezzel a problémával, hol látják el az érintetteket, és milyen kivizsgálásokon kell átesniük a betegeknek a pontos diagnózis és a lehetséges terápiák érdekében.

A rendezvényen hasznos információkat kaphatnak az érdeklődők a gyerekek fogazatáról is: a tejfogaktól a maradó fogakig. Az ezt bemutató előadás végigvezeti a hallgatókat a fogfejlődés és a fogváltás folyamatán valamint ismerteti, mely életkorban milyen megelőzési stratégiákat, vagy szükség esetén, milyen terápiát alkalmaznak a szakemberek tej- és maradó fogak esetén.

Az eseményhez az Egészségfejlesztési Központ személyre szabott táplálkozási és életmód tanácsadással csatlakozik. 

 A 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának május 27-ei eseményén az előadások ingyenesek, de regisztrációkötelesek.

A részletes program és az előadások regisztrációja itt érhető el.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés