hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Fluorokinolonok a területen szerzett tüdőgyulladások kezelésében

A statisztikai adatok jelenleg is arra utalnak, hogy a háziorvosi gyakorlatban gyakori megbetegedés a területen szerzett pneumonia, és az idős, kórházba kerülő betegek letalitási adatai is magasak. 

Akár otthon kezelik a beteget, akár kórházban, e tüdőgyulladások vezető kórokozója a Streptococcus pneumoniae. Ez azt is jelenti, hogy a területen szerzett pneumonia empirikus antibiotikumkezelésében olyan gyógyszereket kell alkalmazni, amelyek jó antipneumococcus aktivitásúak.

Az ún. légúti fluorokinolonok e tüdőgyulladások kezelése szempontjából igen kedvező farmakokinetikával és farmakodinámiával rendelkeznek. Farmakodinámiai szempontból, ha a Streptococcus pneumoniae-t célozzuk meg, a légúti fluorokinolonok közül a moxifloxacin és a gemifloxacin az optimális választás. Mindehhez még hozzájárul az, hogy a Streptococcus pneumoniae törzsek között alig található e két antibiotikummal szemben rezisztens izolátum, s a mindennapi gyakorlatban gyorsan elpusztítják a baktériumokat. Aránylag kevés mellékhatással rendelkeznek. Jelenleg az útmutatók az ambuláns pneumonia ellátásában első választásként ajánlják, főleg akkor, ha a megbetegedett egyéb alapbetegségekkel rendelkezik, illetve előzetesen már antibiotikumkezelésben részesült.

Forrás: Expert Rev Anti-infectiv Ther 2010; 8: 1259-1271.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés