hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Finanszírozás – napirend előtt (Bővítve: kérdések!)

Az egészségügy finanszírozásáról is beszéltek a képviselők napirend előtt az Országgyűlés hétfői ülésén.

Jobbik: az olimpiára szánt forrásokat költsék az egészségügyre!

Lukács László György (Jobbik) arról beszélt: az egészségügyre költené az olimpiai pályázat visszavonásából felszabaduló forrásokat, amelyre az állam szerinte rekordkeveset költ. Szólt a pártja által készített felmérés eredményéről, amely szerint romlott az ellátás színvonala.    

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kijelentette: a vállalkozás, amelynek a jobbikos képviselő korábban tagja volt, külföldre vitt magyar egészségügyi dolgozókat, vagyis az SZDSZ-hez hasonlóan abból akart jól élni, ami a magyar egészségügynek rosszat tett. Rámutatott arra is: az olimpiai fejlesztések kollégiumok helyeket vagy egészségügyi beruházásokat is eredményeztek volna.

LMP: a paksi bővítésről is meg kell kérdezni az embereket

Schmuck Erzsébet (LMP) az olimpiai pályázat visszavonásáról szólva kijelentette: az emberek többsége nem akar olimpiát, az ellenzők inkább a kórházakra költené a forrást. Az "országra kényszerített" paksi beruházás szerinte "legalább annyira zavarja az embereket, mint az olimpia", ismertette pártja tapasztalatát. Hangsúlyozta: erről is az embereknek kell dönteniük.

Dömötör Csaba az olimpiára térve úgy fogalmazott: az csak akkor lehet sikeres, ha egyetértés áll mögötte, de azt a baloldali pártok felrúgták. Az egészségügyre térve közölte: fejlesztések zajlanak a területen és a bérek is emelkednek. A paksi bővítésre válaszul kijelentette: népszavazást arról lehet tartani, amit a jogszabályok engednek és kellő társadalmi támogatottsága van.

Bővítve: Kérdések

Jobbik: forráshiányosak a kórházak
    
Rig Lajos (Jobbik) értékelése szerint a hazai egészségügy külső segítségre szorul, mert az állam nem ad elég forrást. Arról számolt be, hogy választókerületében adományokat kaptak az intézmények. Átgondolatlannak ítélte a struktúraváltást, jelezve: azzal leterheltté váltak az intézmények és a mentők is.

Rétvári Bence államtitkár válaszában kiemelte, hogy a 10 millió forint értékű adomány jó helyre került, azonban a kormány az elmúlt években 2,5 milliárd forint támogatást juttatott ugyanezen ajkai és tapolcai intézményekbe. Hozzátette: előbbi 439 millió, utóbbi 53 millió forint plusz forrást kapott év végén, amellyel igyekeztek javítani a szolgáltatásokon.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink