hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Filmen a látássérült diplomások és a segítés módozatai

Egy áldatlan helyzeten szeretne változtatni a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE).

– Hiába szereznek a látássérült fiatalok diplomát, mégis kevesen tudnak közülük elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon – mondja Fodor Ágnes, az egyesület elnöke. – Ezért indítunk olyan programokat, amelyekkel a munkáltatókat célozzuk meg, hiszen sokszor az ismeretek hiánya okozza, hogy nem mernek vak szakembert alkalmazni. Legújabb filmünkben három vak munkatársunk beszél arról, hányféle feladatot látnak el: ügyfélszolgálati tevékenységet, rehabilitációs tanácsadást, honlapszerkesztést és korrektori munkát, valamint okoseszköz-oktatást.

Legyen minél több látássérült embernek munkája! – ez a film címe, amely a youtube csatornán érhető el. Itt közel 20 percben képet kapunk arról, milyen segítséget igényelnek a látásfogyatékos kollégák, mielőtt önállóak lesznek az új munkahelyen. Végignézhetjük, hogyan kell egy vak embert lekísérni a lépcsőn, és milyen segédeszközök állnak rendelkezésükre. A vakvezető kutyák sem jelenthetnek akadályt, mert mindössze 10 percre van szükségük ahhoz 4-5 óránként, hogy megsétáltassák őket.

Ma már IT-eszközök használatával nemlátóként is sokféle feladatot el tud látni egy ember, a cégek pedig ingyenesen letölthetik ezeket a speciális szoftvereket. A projektet, melynek neve AC-DC Találd meg a helyed!, az EMMI és az NFSZK támogatta.

(forrás: MTI-OS, Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete)
hirdetés

Könyveink