hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kevesebb panasszal és tovább is élhetnek a prosztatarákos férfiak

Figyelemfelhívó séta a prosztatarák gyógyításáért

A szegedi felvonuláson résztvevők a prosztatarák elleni küzdelem nemzetközi jelképét, kék szalagot viseltek.

A prosztataráktól nem félni kell, hanem minél korábbi stádiumban felismerni és kezelni, mert ekkor még gyógyítható lehet, sokaknál pedig hosszú időn át kordában tartható a betegség – hangzott el Szegeden, ahol a prosztatarákos betegeket segítő 10 Ezer Lépés Program keretében figyelemfelhívó sétát szerveztek, hogy minél több férfit meggyőzzenek arról, 50 év felett panaszmentes állapotban is indokolt az urológia felé venniük az irányt.

– A prosztatarák gyógyítható betegség. Ha időben felismerjük, akkor az általában gyógyszeres kezeléssel kiegészített műtéttel vagy sugárkezeléssel a betegség végleg meggyógyítható. Ha erre nincs lehetőség, akkor is egyre több modern terápia érhető el, amivel hosszú távon is jó életminőségben élhető életet tudunk a betegek jelentős része számára biztosítani, ezáltal a betegségük súlyosbodása, illetve a megterhelő kemoterápiás kezelés későbbre tolódhat – jelentette ki prof. dr. Bajory Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának igazgatója a prosztatarákos betegeket segítő országos 10 Ezer Lépés Program szegedi rendezvényén. Hozzátette: a férfiak önmaguk is sokat tehetnek az állapotuk javításáért, ennek kulcsa az erőnlétüknek megfelelő rendszeres testedzés.

Fotó: Németh György
Fotó: Németh György

– Legyen szó akár kezdeti, akár előrehaladottabb stádiumban lévő daganatos betegekről, mindkét betegcsoportra igaz: nagy nemzetközi tanulmányokban bizonyították, hogy a rendszeres fizikai aktivitás, a heti legalább három óra intenzív testmozgás érdemben javítani képes az életkilátásokat – erősítette meg az elhangzottakat dr. Maráz Anikó, a szegedi Onkoterápiás Klinika adjunktusa. Hangsúlyozta: az életkor az esetek döntő többségében nem akadálya a rendszeres mozgásnak. Szakszerű segítséggel szinte mindenkinél megtalálható az a mozgásforma, amelyet biztonsággal és örömmel végezhet. A sportolás a fizikai és a pszichológiai állapotot egyaránt javítja, ezáltal mérsékelhetők a mellékhatások is, kevesebb panasszal és tovább élhetnek a betegek.

– A medencefenék izmait már egy tervezett prosztataműtét vagy sugárkezelés előtt is érdemes célzottan edzeni, mert ez a beavatkozás utáni felépülést is felgyorsíthatja – mondta Kapitány Zsuzsanna gyógytornász. Kiemelte: a gyógytorna éppúgy felírható az orvos által receptre, mint a gyógyszerek, ez sok esetben a kezelések kiegészítésének leghatékonyabb módszere. A fizioterápia ugyanis segíthet a vizelettartási nehézségek enyhítésében, a kényszertartásból eredő gondok elkerülésében, a fájdalomcsillapításban, a szexuális teljesítőképesség javításában is.

A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, urológus, onkológus, gyógytornász szakemberek összefogásával megvalósuló, a Janssen által támogatott 10 Ezer Lépés Program keretében országszerte szerveznek a prosztatarákkal szembesült férfiakat és családjaikat segítő tájékoztatókat, konzultációkat és tornákat. Elérhetők ingyenes kiadványok, a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna oldalon pedig oktató videók is megtalálhatók, ám javasolt szakorvossal, gyógytornásszal egyeztetni, személyre szabni a mozgásprogramot.

(forrás: 10 Ezer Lépés Program)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés