hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Tudomány

Fiatalon tartotta az egereket a kísérleti koktél

Antioxidánsokból és más tápanyagokból álló kísérleti koktélt etettek egerekkel kanadai kutatók, amely jelentősen csökkentette náluk az öregedés tüneteit - ismertette csütörtökön a LiveScience című internetes tudományos portál az Experimental Biology and Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.
A McMaster Egyetem kutatói által összeállított koktélba C, D és E vitamin, acetil-szalicilsav (aszpirin), béta-karotin, folsav, fokhagyma, gyömbérgyökér, ginkgo biloba, ginzeng, zöldtea-kivonat, magnézium, melatonin, kálium, csukamájolaj, lenmagolaj és tucatnál több egyéb alkotórész került, és az egerek napi 70 mg-ot fogyasztottak belőle. A kutatók azt mondták, úgy állították össze a koktélt, hogy a benne levő anyagok gátolják az öregedés öt fontos, ismert mechanizmusát.
 
A koktéllal táplált egereknél drámaian csökkentek az öregedés egyes jelei, köztük a fizikai aktivitás csökkenése és a kognitív képességek romlása. Míg a koktélt nem kapó idős egerekben mintegy 50 százalékkal csökkent a fizikai aktivitás, a koktélt ívó egerekben nem tapasztaltak csökkenést. A kutatók szerint az lehet a magyarázat, hogy a tápanyagok javították a mitokondriumok, a sejtekben található energiatermelő sejtszervecskék aktivitását.
 
David Rollo kutatásvezető szerint az eredmény annak köszönhető, hogy nem egy-egy anyagot vizsgáltak egymástól elkülönítve, hanem számos tápanyag elegyét. Azt, hogy az egyes alkotóelemek mivel és milyen mértékben járultak hozzá a látványos „fiatalításhoz”, a kutatók sem tudják pontosan.
 
Forrás: MTI / World Science

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink