hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ízelítő

Fiatal tudósokkal találkozott a brit trónörökös

Károly walesi herceg az Akadémia épületében tájékozódott a magyar kutatási eredményekről. Egy klasszika-filológus, egy ökológus és egy vegyészmérnök mellett egy biológus is összefoglalta számára kutatásait.
Magyarország kutatói teljesítménye a népességhez mérten átlag feletti. Az előnytelen pénzügyi és személyi feltételek ellenére Magyarországon a tudományos szféra jól teljesít: a kutatóintézetek minőségéről készített rangsorban 134 ország közül a 24. helyen állunk a World Economic Forum összegzésében. A legerősebb területeink a fizika, a kémia, a földtudományok és a gyógyszerkutatás – utalt a magyar tudományosság helyzetét elemző összehasonlító vizsgálatok eredményeire Pálinkás József, az MTA elnöke, amikor fogadta Károly walesi herceget.
 
Károly herceg többek között Pál Csabának, a Szegedi Biológiai Központ kutatójának tudományos eredményeivel ismerkedett meg. A fiatal biológus kiváló brit kapcsolatokkal rendelkezik, hiszen 2003–2004-ben a Royal Society posztdoktori ösztöndíjasa volt és Oxfordban is kutatott. Szakterülete a gyógyszerek ellen kialakuló rezisztenciák kialakulásának vizsgálata.

– Csak az Egyesült Államokban évi 33 milliárd dollárt tesz ki a gyógyszerrezisztenciák kezelésére fordított összeg az egészségügyben és a mezőgazdaságban. A rezisztens baktériumok megjelenésének gyorsasága messze megelőzi a gyógyszeripar által adott válaszok tempóját – mondta Pál Csaba. Az ellenálló baktériumok elpusztításában egyre nagyobb szerepet kapnak a speciális gyógyszerkoktélok, jelenleg az ilyen keverékek tesztelését végző laboratóriumi környezet fejlesztésével foglalkozik a kutató. Pál Csaba a nagyszámú kísérlet elvégzéséhez robotizált eszközöket és mesterséges intelligenciával működő rendszereket használt fel.
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés