hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Fiatal doktornak már nem jó a vidéki levegő

Megyénkben akad olyan körzet, ahol már egy évtizede hiába keresnek állandó orvost – érzékelteti a SZOLJON, hogy mennyire nehéz doktort találni a megüresedő praxisokba.

Szolnok megyében jelenleg a háziorvosként dolgozók átlagéletkora 59 év. Egyre többen fontolgatják, hogy befejezik a nyugdíj melletti praktizálást, így várhatóan még kevesebb lesz az orvos.

– Nemrégiben személyesen is szembesültem azzal, hogy a fiataloknak egészen más elvárásai vannak – idézi dr. Székely Enikő szolnoki háziorvost a lap. – Mi még hivatástudatból tesszük a dolgunkat, ám fiatal rezidensem számára már egyáltalán nem vonzóak azok a körülmények, amelyek között dolgozunk. Pedig az én praxisom méretét, összetételét tekintve még a felső középmezőnybe sorolható. A vállalkozások finanszírozása nincs arányban a feladattal, hisz a betegellátás mellett munkáltatói, gazdasági, menedzsment feladatokat is el kell látnunk ahhoz, hogy a praxis működőképességét fenntartsuk. Ez egy olyan vállalkozás, amiből nem lehet kiszállni, profilt váltani... csődbe menni. Az alkalmazotti bérek pedig még kevésbé csábítóak.

 „Nem vagyok biztos abban, hogy a jelenlegi magyar egészségügyi viszonyok között fiatal orvosok számára bármilyen módon is vonzóvá lehetne tenni a vidéki praxisokat” – fogalmaz egy másik háziorvos a szoljon.hu körképében.

(forrás: szoljon.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink