hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Felvilágosítás helyett önmegtartóztatás?

Arat az absztinencia Amerikában

A 20. század elején a konzervatív amerikaiak ki sem ejtették a szex szót a szájukon. A kifejezetten nőknek szóló Ladies Home Journal 1906-ban több cikket is közölt a nemi betegségekről – válaszul 75 ezren lemondták az előfizetésüket. Margaret Sanger, a születésszabályozás úttörője és első aktivistája 1916-ban börtönbe került, mert egy civilbe öltözött rendőrnőnek eladott egy brosúrát a születésszabályozásról, noha a Kongresszus mindennemű családtervezéssel kapcsolatos irodalom terjesztését betiltotta.
A hallgatás a szexről a nemi betegségek elszaporodásához és – lassan – a felvilágosítás térhódításához vezetett. A konzervatívok azonban nem változtattak alapvető hozzáállásukon: nem szabad róla beszélni, és nem űzhető házasság előtt. S minek a fogamzásgátlás, ha a fiatalok úgysem aktívak házasság előtt, a házasság célja pedig az utódnemzés? Ezen elvek mellett már csak azt kellett eldönteni, hogyan lehetne csírájában elfojtani minden kezdeményezést, amely a fogamzásgátlásról szóló ismeretek terjesztését szolgálhatja. És megszületett az ötlet: ha feltétlen önmegtartóztatásra nevelik a fiatalokat, a téma teljességgel mellőzhető.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SZALAI ANNA (NEW YORK)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés