2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Felülvizsgálják az abortuszra vonatkozó jogszabályokat az USA-ban

Felülvizsgálja az abortuszra vonatkozó jogszabályokat és fontolóra veszi Mississippi állam fellebbezését egy alacsonyabb szintű bírósági ítélet ellen, közölte az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság.

Mississippi állam 2018-ban fogadott el egy törvényt, amely csak egészségügyi vészhelyzetekben vagy súlyos magzati rendellenességekkel járó esetekben engedélyezte volna az abortuszt a terhesség 15. hete után. Később Carlton Reeves szövetségi bíró megsemmisítette a törvényt és a fellebbviteli bíróság helybenhagyta - a Barack Obama volt amerikai elnök által kinevezett - Reeves ítéletét. Mississippi fellebbezett a döntés ellen azzal érvelve, hogy a tilalom célja az anya egészségének és a magzat életének védelme volt.

"Amerika nem lehet emberséges, civilizált társadalom, ha a bíróságai meggátolják a törvényhozókat abban, hogy ésszerű korlátokat szabjanak az ártatlan élet elvétele ügyében" - mondta Lynn Fitch, Mississippi állam ügyésze. A déli állam külön törvénnyel rendelkezik a terhességmegszakításról, amely a 20. hét után tiltja az abortuszt.

A mostani ügy lehetőséget ad arra, hogy a legfelsőbb bíróság felülvizsgálja az évtizedek óta precedensnek számító, úgynevezett Roe/Wade döntést is. 1973. január 22-én a legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy az alkotmány 14. kiegészítése alapján, a magánélethez való jogra hivatkozva az abortusz tiltását az első trimeszterben alkotmányellenesnek nyilvánítja. Innentől fogva egyik állam sem tagadhatta meg a törvényeiben a nőktől a terhesség első három hónapjában a legális, biztonságos abortuszt.

A legfelsőbb bíróság októberben kezdi meg az ügyben az érvek meghallgatását. Ez lesz az első abortusszal kapcsolatos ügy a testület előtt azóta, hogy tavaly októberben megválasztották Amy Coney Barrett konzervatív bírót. Barrett a harmadik konzervatív alkotmánybíró volt - Neil Gorsuch és Brett Kavanaugh után -, akit Donald Trump volt amerikai elnök jelölt, és akit a szenátus meg is szavazott.

Sajtóinformációk szerint az abortusz ellenzői pozitívan fogadták a legfelsőbb bíróság hétfői bejelentését, ugyanis szerintük a konzervatív bírókkal kiegészült bíróság "sokkal inkább fogékony lehet a Roe/Wade ítélet megsemmisítésére", mint a korábbi testület.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink