hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Feltételekkel vásárolhatja fel a Teva a Ratiopharmot

Az izraeli Teva Pharmaceutical Industries Ltd. bizonyos feltételekkel megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását a német Ratiopharm generikus gyógyszergyártó felvásárlásához.

Az ügyletet márciusban jelentették be, amikor a Teva nyerte a Ratiopharmra kiírt pályázatot.

Brüsszel azt közölte, hogy a felvásárlást azzal a feltétellel engedélyezik, ha a Teva Hollandiában 15 terméktől, magyarországi érdekeltségénél egy termékétől megválik, mivel a bizottság aggódik, hogy ezek piacán a felvásárlással sérülhet a verseny.

Hollandiában a Teva vérszegénység, magas vérnyomás, asztma, köszvény elleni szerei, valamint gyulladáscsökkentői és fájdalomcsillapítói váltottak ki versenyjogi aggodalmakat, Magyarországon pedig egy fájdalomcsillapító, a Tramadol.

A Ratiopharm a német Merckle család befektetési vállalata, a VEM Vermögensverwaltung GmbH tulajdonában van. A VEM adósságainak törlesztése miatt volt kénytelen megválni a Ratiopharm gyógyszergyártól. Adolf Merckle, a befektetési vállalat alapítója tavaly követett el öngyilkosságot rosszul sikerült tőzsdei befektetései miatt.

A Teva 13,9 milliárd dolláros (10,10 milliárd euró) éves forgalmával a világ legnagyobb generikus gyógyszereket gyártó vállalata és egyúttal a 15 legnagyobb általános gyógyszergyártó közé is tartozik. Tervei szerint globális forgalmát 2015-ig 31,2 milliárd dollárra növeli, Európában pedig 9,2 milliárd dollárra háromszorozza meg. A Ratiopharm megvásárlásával a Teva a legnagyobb generikus gyógyszergyártóvá léphet elő Európában.

A Ratiopharm adósságaival együtt 3,5 milliárd euróba kerül majd az izraeli gyógyszergyárnak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink