hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Felnőttkorára csak a gyerekek 10%-a növi ki teljesen az ADHD tüneteit

Az American Journal of Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ADHD-ben szenvedő gyerekek mindössze 10%-ánál szűnnek meg felnőttkorra a tünetek teljes mértékben.

Korábban úgy gondolták, hogy körülbelül 50%-uk a korral és a kezeléssel meg fog szabadulni tüneteitől.

A mostani tanulmány népes szerzőcsapata 16 éven keresztül követett 560 ADHD-s gyereket 8 évestől 25 éves korukig. A vizsgálat résztvevőinél kétévente értékelték a tüneteket vizsgálat során, illetve családtagjaikat és tanáraikat is megkérdezték. A vizsgálati időszakban a gyerekek 30%-a ért el teljes remissziót valamely időpontban, azonban többségüknél hamarosan a hiperaktív zavar visszatért.

Mindössze a gyerekek 10%-ánál mutattak ki stabil tünetmentességet, és ugyanígy 10% körül volt azoknak az aránya, akiknél az ADHD folyamatosan perzisztált. Az esetek döntő többségében a kutatók azt figyelték meg, hogy a vizsgálati időszak során a remissziós és rekurrens időszakok váltogatták egymást, és ez a fluktuáció felnőttkorban is megmaradt, bár a résztvevők többsége ekkorra már megtanulta jól kezelni, kontrollálni tüneteit.

Forrás: Margaret H. Sibley et al, Variable Patterns of Remission From ADHD in the Multimodal Treatment Study of ADHD, American Journal of Psychiatry (2021).

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink