hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Felnőtteknek is jót tenne egy oltásajánlás

Egyes visszaszorítottnak hitt betegségek előretörése nem csak az oltásellenesség, hanem a felnőttkori oltási rend hiányának számlájára is írható – írja az MNO.

Tekintve, hogy Magyarországon mindössze az általános iskoláig követik szigorúan az egyéneket az oltásokkal kapcsolatosan, csak az egyén oltási könyvéből – ha egyáltalán még megvan – lehet tudni, hogy mi ellen kapta meg a védettséget – emlékeztet a lapban dr. Ludwig Endre infektológus-belgyógyász szakorvos, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház tudományos igazgatója. A szakértő szerint szükség lenne egy egész életre szóló oltási program kidolgozására. „Ez nemcsak azért szükséges, mert Magyarországon nincsen felnőttekre vonatkozó oltási rend, hanem azért is, mert a vakcina által adott védettség hamar csökken, egyes oltásokat bizonyos időközönként ismételni kell” – emelte ki dr. Ludwig.

Az influenzaoltást évente, a tetanusz ellenit tízévente, illetve a szamárköhögés és a tüdőgyulladás ellenit is bizonyos időközönként, de hogy pontosan mikor, arra vonatkozólag még nincsen egyértelmű állásfoglalás. Az infektológus-belgyógyász szerint szorgalmazni kellene, hogy legalább ajánlás formájában legyen felnőttekre vonatkozó oltási rend – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés